Article_Top_970x250

Bacio četvero djece s balkona pa sada traži ukidanje pritvora

monstrum s paga

Bacio četvero djece s balkona pa sada traži ukidanje pritvora

velj 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Ukidanje pritvora je tražio zbog teškog zdravstvenog stanja, no Vrhovni sud mu je to odbio jer postoji opasnost da bi ponovio kazneno djelo.

Otac (54) optužen da je svoje četvero maloljetne djece pokušao ubiti tako da ih je bacio s balkona kuće na Pagu tražio je od Vrhovnog suda da mu se istražni zatvor zamijeni mjerom opreza zabrane približavanja djeci i javljanja nadležnoj policijskoj upravi, javlja Zadarski.hr. 

Ukidanje pritvora je tražio zbog teškog zdravstvenog stanja, no Vrhovni sud mu je to odbio jer postoji opasnost da bi ponovio kazneno djelo. 

- Navedena opasnost proizlazi iz dosadašnje osuđivanosti optuženika s obzirom da iz izvatka iz kaznene evidencije proizlazi da je osuđivan zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava iz članka i to presudom Općinskog suda u Zadru kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom provjeravanja od tri godine i iz koje proizlazi da je osnovano sumnjiv da je kaznena djela za koja se tereti u ovom postupku počinio za vrijeme trajanja roka provjeravanja - naveo je Vrhovni sud u rješenju. 

Uz to naveli su i psihijatrijsko vještačenje koje je pokazalo da je otac disocijalne strukture ličnosti kod koje je razvijen uznapredovali psihoorganski sindrom koji u svojoj podlozi ima hipertenzivni hidrocefalus zbog kojeg je indiciran hitan neurokirurški zahvat kao i da je kazneno djelo počinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti.

Od prosinca prošle godine, ocu s Paga, koji je smješten u zagrebačkoj bolnici za osobe lišene slobode, sudi se u redovitom kaznenom postupku s obzirom da je vještačenje pokazalo kako, u trenutku zločina, nije bio neubrojiv.

Dok su spavala, svoju djecu u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, 28. veljače prošle godine, uzeo je iz spavaće sobe u naručje, te potom svako bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće. Dvije djevojčice i jedan dječak bili su teško ozlijeđeni, a jedna djevojčica lakše. Smrt djece izbjegnuta je isključivo hitnom medicinskom intervencijom.

Suđenje, na čijem je početku rekao kako se ne osjeća krivim za to što je učinio, zbog zaštite obiteljskog života žrtava odvija se iza zatvorenih vrata. Nakon što je počinio zločin nad djecom, rezultati toksikološke analize pokazali su da je u to vrijeme bio pod utjecajem lijekova za smirenje, te da u krvi nije imao alkohola, prenose 24sata.

Dnevnik.ba