StoryEditor
shit of the week

Azra Zornić podnijela prijavu protiv Čovića jer joj smetaju konstitutivni narodi

Piše fena  /  28.02.2024., 15:24h

Članica radikalno-marginalne bošnjačke udruge Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99“ i apelantica pred Europskim sudom za ljudska prava Azra Zornić podnijela je krivičnu prijavu protiv Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a BiH Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Zornić je to potvrdila na današnjoj pres-konferenciji, ali o razlozima odnosno detaljima prijave, kako je kazala, nije mogla govoriti iz proceduralnih razloga. Jedino je novinarima obrazložila da je riječ o neprovođenju presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu u kojem je ona bila apelantica odnosno ostalim predmetima iz grupacije "Sejdić i Finci“. Konfernciju za meidje joj je organizirao notorni Krug 99.

Zornić je istaknula kako, pravno gledajući, nije bilo prepreka za implementaciju tih presuda u Bosni i Hercegovini, ali u političkom smislu, navela je, nije odgovaralo vladajućim strukturama čija vlast počiva na etno-nacionalističkim osnovama. 

Nije govorila ništa o tomu kako za promjene Ustava BiH treba osigurati dvotrećinsku podršku u slobodnom parlamentarnom procesu. Spomenuta većine treba uključivati i većine unutar svakog od konstitutivnih naroda. Stoga je "zanimljivo" kako nije podnijela prijave protiv, recimo Bakira Izetbegovića i drugih bošnjačkih ili srpskih lidera.

Zornić je pak kazala kako ona "kao legalist vjeruje u rad Tužiteljstva i Suda BiH" te da odluka o podnošenju prijave protiv Dragana Čovića nije donesena preko noći već je sazrijevala nakon pažljivih konzultacija unutar Kruga 99.

Zornić podsjeća na obavezujuću odluku Europskog suda iz 2014. godine kojom je prihvaćena njena apelacija.

Ona se apelacijom obratila 2005. godine osporavajući odredbe iz preambule dejtonskog Ustava Bosne i Hercegovine, a posljedično i Izbornog zakona. To se odnosi na odredbe koje govore da u Bosni i Hercegovini žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Ostali, podsjetila je na današnjoj pres-konferenciji.

Dakle, Zornić podriva Ustav BiH budući da joj smeta postojanje konstitutivnih naroda u BiH i činjenica je nametanje hrvatskih političkih predstavnika bošnjačkim glasovima doslovno protuustavno i protuzakonito.

- Svi mi koji ne želimo da se opredijelimo za jedan od ova tri – ja ih nazivam "torovi“ - spadamo u Ostale. Što znači Ostali? Jesmo li mi građani drugog reda, imamo li ikakva prava u svojoj domovini? Mi svi, u principu, po nacionalnosti smo Bosanci ili Hercegovci jer se tako zove naša država. Svaka druga pripadnost je čisto etnička i na nju ima pravo svaki građanin. Dakle, biti Bosanac ne isključuje bilo čiju etničku ili drugu pripadnost – kazala je Zornić zanemarujući činjenicu da je formiranje gotovo svih nacija u Europi završeno u 19. stoljeću da se ne može silom nekom nametati nacionalnu pripadnost.

Inače, Zornić je poznata po svojim šovinističkim i kroatofobnim stavovima i zagovaranju ukidanja konstitutivnih naroda i praktičnom pretvaranju (F)BiH u državu bošnjačkog naroda gdje bi svi drugi izgubili politička prava.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 08:48