StoryEditor

Azimov: "Rusija može učiniti više za Hrvatsku nego EU i SAD zajedno"

Piše D  /  17.05.2018., 11:05h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da će Rusija svojim novcem dovršiti proces plinifikacije Hrvatske, još čeka odgovor, istaknuo je Azimov.

"Ruska uloga će biti važna i u izgradnji LNG terminala na Krku, jer će EU uvijek morati uvoziti ruski plin, iako proklamiraju da žele biti energetski neovisni. No zašto žele smanjiti ovisnost o ruskom, ali ne i u norveškom plinu?, pita Azimov, te otvoreno kaže. Ne želimo biti konkurenti EU u izgradnji LNG terminala. Govori se da će funkcionirati s uloženih 100 milijuna eura iz EU, ali to nije dovoljno novca, a Rusija bi vam mogla dati milijarde! Vjerujte, mi smo vam najpouzdaniji partner kojeg možete imati. Pa i Amerikanci kupuju od nas plin jer je jeftiniji".

"Predsjednik Putin je predložio i da Rusi renoviraju elektrane u Hrvatskoj, što bi sami i platili. „Ruska prisutnost u hrvatskom energetskom sektoru zasad je relativno skromna, osim što Lukoil im 55 benzinskih postaja, a Janaf dobro zarađuje na ruskom izvozu nafte u susjedne zemlje.

S PPD-om imamo strateški sporazum do 2027., opskrbit ćemo ih sa bar milijardu kubika sirove nafte, a u drugoj fazi s još dvije milijarde. Druge zemlje u regiji itekako dobro zarađuju poslujući s nama – Srbija, Mađarska, BiH. U rafineriju Pančevo je uloženo 600 milijuna eura, a uložit će se još toliko", dodao je veleposlanik.

Rusija spremna i dalje za otkup INA-e

Upitan za otkup INA-e, Azimov je rekao da se tom idejom Gazprom bavio prije par godina, "no 2015. je to bilo odbijeno. Učinjeno je to zbog raznih razloga, možda i političkih, odabrana je druge firma iz druge zemlje. I Rosnjeft tu ima interesa, ali to ovisi o MOL-u i Hrvatskoj. Mi smo spremni, ali čekamo odgovor MOL-a i hrvatske strane.

Na pitanje ima li nekih skrivenih motiva u energetskom sektoru, Azimov je rekao „ne, mi nemamo geopolitičke planove u Hrvatskoj, ne želimo vam kvariti odnose sa susjedima i EU. Nikad nismo koristili svoju ponoć za pol pritisak. Mi smo slavenska braća i sestre i jako dobro se razumijemo. Želimo da Hrvatska bude snažna i samodostatna i da zadrži dobre odnose sa EU i SAD-om.

I mi želimo postati članovi EU, ali oni to ne žele jer je Rusija globalna sila. Nikad nećemo koristiti probleme između EU i SAD, ali sam siguran da je Rusija kao najbogatija zemlja u svijetu bliža EU - Europa bez nas ne bi mogla preživjeti. Problem su sankcije, nadam se da će se ukinuti, jer štete EU, a Rusiju samo jačaju, mi smo samodostatni i smanjujemo ovisnost o izvozu naših energenata. Beskoristan je svaki pokušaj pritiska na Rusiju“.

Na kraju je Azimov rekao: „hrvatski ministri me vole jer sam vrlo izravan i otvoren i ostvarim ono što obećam. Na sastanke uvijek donosim ministrima konkretne prijedloge i pozive da posjete Rusiju. Zovemo i hrvatske stručnjake u Moskvu, vi trebate Rusiju!“.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 09:54