StoryEditor

Azerbajdžan napao glavni grad regije Nagorno-Karabah

Piše D  /  02.10.2020., 12:10h

Glasnogovornik armenskog ministarstva obrane Artsrun Hovhannisyan nije precizirao kakvu su vrstu napada pokrenule azerbejdžanske snage niti kakvo je oružje korišteno.

Stepanakert je glavni grad de facto neovisne države Nagorno-Karabah, u okviru međunarodno priznatog Azerbajdžana. U njemu živi 40.000 stanovnika, a gotovo svi su Armenci.

Armenske i azerbajdžanske snage pokazale su malu spremnost da zaustave borbu otkako su 27. rujna izbili novi sukobi.

Više od 100 ljudi, uključujući mnogo civila, ubijeno je u teškim sukobima, uključujući upotrebu naoružanih bespilotnih letjelica, tenkova, helikoptera i više raketnih sustava, duž većeg dijela linije koja razdvaja armenske snage koje kontroliraju Nagorno-Karabah od azerbajdžanskih trupa.

Armenija je danas poručila da je spremna sudjelovati u mirovnim pregovorima jer međunarodni čelnici i dalje pozivaju na trenutni prekid borbi s azerbajdžanskim snagama.

Ministarstvo vanjskih poslova u Erevanu je u izjavi 2. listopada reklo da pozdravlja raniji zajednički poziv iz Francuske, Rusije i Sjedinjenih Država, supredsjedatelja takozvane Minske skupine Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE), za trenutni prekid neprijateljstava između snaga koje se bore oko Nagorno-Karabaha, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:12