Article_Top_970x250

Azerbajdžan napao glavni grad regije Nagorno-Karabah

ratno stanje

Azerbajdžan napao glavni grad regije Nagorno-Karabah

lis 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Azerbajdžanske snage napale su glavni grad regije Nagorno-Karabah, priopćilo je armensko ministarstvo obrane.

Glasnogovornik armenskog ministarstva obrane Artsrun Hovhannisyan nije precizirao kakvu su vrstu napada pokrenule azerbejdžanske snage niti kakvo je oružje korišteno.

Stepanakert je glavni grad de facto neovisne države Nagorno-Karabah, u okviru međunarodno priznatog Azerbajdžana. U njemu živi 40.000 stanovnika, a gotovo svi su Armenci.

Armenske i azerbajdžanske snage pokazale su malu spremnost da zaustave borbu otkako su 27. rujna izbili novi sukobi.

Više od 100 ljudi, uključujući mnogo civila, ubijeno je u teškim sukobima, uključujući upotrebu naoružanih bespilotnih letjelica, tenkova, helikoptera i više raketnih sustava, duž većeg dijela linije koja razdvaja armenske snage koje kontroliraju Nagorno-Karabah od azerbajdžanskih trupa.

Armenija je danas poručila da je spremna sudjelovati u mirovnim pregovorima jer međunarodni čelnici i dalje pozivaju na trenutni prekid borbi s azerbajdžanskim snagama.

Ministarstvo vanjskih poslova u Erevanu je u izjavi 2. listopada reklo da pozdravlja raniji zajednički poziv iz Francuske, Rusije i Sjedinjenih Država, supredsjedatelja takozvane Minske skupine Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE), za trenutni prekid neprijateljstava između snaga koje se bore oko Nagorno-Karabaha, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba