StoryEditor
zatiranje kulture

Azerbajdžan najavljuje planove za brisanje armenskih tragova iz crkava

Piše desk  /  20.02.2022., 22:31h
Baku je najavio, a zatim djelomično vratio, korake za uklanjanje onoga što naziva "fiktivnim tragovima" armenskog naslijeđa iz crkava koje su sada pod kontrolom Azerbejdžana u i oko regije Nagorno-Karabah.

Arhivske fotografije pokazuju kako izgledaju neki od tih natpisa i umjetničkih djela.

Manastir Dadivank jedno je od brojnih krščanskih lokacija koje je Azerbajdžan ponovo zauzeo tijekom rata s etničkim armenskim snagama oko Nagorno-Karabaha 2020. Dadivank je trenutno pod kontrolom ruskih mirovnih snaga na teritoriji Azerbajdžana, prenosi RSE.

Ministarstvo kulture Azerbejdžana izazvalo je 3. veljače negodovanje kada je najavilo uspostavljanje komiteta koji će poduzeti korake da “ukloni fiktivne tragove koje su Armeni napisali na albanskim vjerskim hramovima” u ponovo osvojenim područjima.

U tvitu američka Komisija za međunarodnu vjersku slobodu rekla je da je “duboko zabrinuta planovima Azerbajdžana da ukloni armenske apostolske natpise s crkava. Pozivamo vladu da sačuva i zaštiti bogomolje i druga vjerska i kulturna mjesta”.

Azerbajdžanski dužnosnici su u više navrata tvrdili da su drevni spomenici u regionu Nagorno-Karabaha kavkaskog albanskog, a ne armenskog, porijekla i da su umjetnička djela, kao što je hačkar (kameni spomenik) “falsifikat”.

Kada je predsjednik Azerbajdžana lham Aliyev posjetio crkvu u ožujku 2021., odbacio je armensko pismo na ulazu.

“Svi ovi natpisi su lažni”, izjavio je Aliyev. “Napisane su kasnije”, sugerirajući da je crkva bila porijeklom od kavkaskih Albanaca.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 00:53