StoryEditor
nabava rafalea

Avioni koje Hrvatska kupuje od Francuske uoči Macronovog posjeta poskupjeli za više od 100 milijuna eura

Piše desk  /  25.11.2021., 10:17h
U službeni posjet Hrvatskoj sinoć je stigao francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Središnji događaj posjeta je potpisivanje ugovora za kupnju 12 francuskih borbenih aviona Dassault Rafale. Da Hrvatska kupuje te avione objavio je premijer Andrej Plenković. 

No zanimljivo je da su francuski avioni u međuvvremenu poskupjeli. 

Jučer je ministar financija Zdravko Marić na sjednici vlade na kojoj je donesena formalna odluka o kupnji Rafalea rekao da cijena više nije 999 milijuna eura, nego 1.1 milijardu eura. 

Marić je to otkrio obrazlažući odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje financijskih obveza za nabavu višenamjenskog borbenog aviona u razdoblju od 2022. do 2026. godine.

Pritom ministar Marić nije objasnio zašto se cijena od svibnja, kada je vlada prihvatila francusku ponudu do danas povećala za više od 100 milijuna eura.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u srijedu navečer u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Službeni Zagreb očekuje njegovu potporu za šengenski prostor i eurozonu i potpisivanje ugovora o kupnji francuskih borbenih zrakoplova

Macron je doputovao u Hrvatsku gdje je posjet počeo radnom večerom s premijerom Andrejom Plenkovićem u užem formatu, a na dnevnom redu su globalna i regionalna pitanja.

Jutros je Macrona na Pantovčaku primio Milanović, a kasnije ide u Banske dvore. Prije odlaska u zgradu vlade Macron će položiti vijenac kod Spomenika domovini. U ranim popodnevnim satima Plenković i Macron će se sastati s Rimcem i održati radni ručak. 

Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda.  Iako je prvotna cijena bila 999 milijuna eura, sada je ona tajanstveno narasla na 1,1 milijardu eura. Borbeni će zrakoplovi biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly potpisat će u četvrtak ugovor o nabavi Rafala, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za neovisnost.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 10:40