StoryEditor

Avion u kojemu su poginuli piloti proizvodi se u Češkoj, u 13 godina imao je samo 1361 nalet

Piše D  /  09.05.2020., 07:05h

U upotrebi je od 1992. godine  i slovi kao vrlo prikladan za selekciju i obuku pilota-kadeta do najviše razine i za uvođenje studenata u osnove vojnih zračnih manevara, kao što su temeljni akrobatski manevri i kovit.

Avion Zlin242 L dizajniran je za osnovnu i naprednu letačku obuku kako danju, tako i noću te po vizualnim i instrumentalnim uvjetima letenja u civilnim i vojnim letačkim školama.

Nalazi se i u ratnim zrakoplovstvima Slovenije, Makedonije, Egipta, Meksika, Perua...

To je klasični dvosjed u kojem pilot i kopilot sjede jedan uz drugoga. Postiže neveliku maksimalnu brzinu od 231 kilometara na sat, a osim temeljne obuke, služi za akrobatske namjene, vuču jedrilica i letove noću.

Komande leta su izvedene kao dvostruke, mehaničke, sa žičanom vezom između palice i površina. Trimer na kormilu visine i pravca je mehanički i lako se trima. Trimer krilaca je mehanički vanjsko podesivi, a zakrilca se pokreću mehanički s tri položaja: uvučeno, polijetanje i slijetanje.

HRZ-ov zrakoplov Zlin242 L, koji se srušio u četvrtak, u prošlih je 13 godina imao 1361 sat naleta, što se u zrakoplovstvu smatra prilično malim naletom, piše Jutarnji list.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 18:12