Article_Top_970x250

Avenija dobiva novi asfalt, na Španjolskom četiri traka, modernizira se sjeverni ulaz

MOSTAR POSTAJE VELIKO GRADILIŠTE

Avenija dobiva novi asfalt, na Španjolskom četiri traka, modernizira se sjeverni ulaz

pro 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Večernji list BiH

Za projekte rekonstrukcije magistralnih cesta u Gradu Mostaru Federalno ministarstvo prometa i veza u ovoj je godini osiguralo 13 milijuna maraka, a koje će biti iskorištene za dovršetak radova dionica koje su u realizaciji, odnosno za realizaciju onih na kojima se tek treba početi raditi.

U idućoj se godini očekuje intenziviranje radova na započetim projektima, kao i pokretanje onih koji su trenutačno u fazi izrade dokumentacije, piše Večernji list BiH. 

Iz Federalnog ministarstva prometa i veza navode kako su uspjeli sačuvati ova cjelokupna sredstva i unatoč krizi prouzročenoj pandemijom.

Kako je za Večernji list potvrdio Denis Lasić, ministar prometa i veza, Federalno ministarstvo prometa i veza, u suradnji s Gradom Mostarom i JP Ceste Federacije BiH, napravilo je analizu trenutačnog stanja magistralnih cesta u Mostaru i na temelju toga definirane su prioritetne dionice. Jedan od projekata odnosi se na sanaciju dionice M–17, od Španjolskog trga do Doma zdravlja (implementator JP Ceste FBiH), a tu je i projekt sanacije dijela prometnice M6.1 od raskrižja kod Doma zdravlja do ulaza na parkiralište Doma zdravlja (implementator Grad Mostar).

Prioritetni su i izgradnja dionice Španjolski trg – hotel Ero (nova 4 traka); projekt rekonstrukcije Ulice kralja Tomislava (Avenija) – novi kolnik, projekt vodovodne i fekalne kanalizacije i izgradnja rotora na križanju ulica Kralja Tomislava i Rudarske (implementator Grad Mostar).

Prioritetni su i izgradnja dionice Španjolski trg – hotel Ero (nova 4 traka); projekt rekonstrukcije Ulice kralja Tomislava (Avenija) – novi kolnik, projekt vodovodne i fekalne kanalizacije i izgradnja rotora na križanju ulica Kralja Tomislava i Rudarske (implementator Grad Mostar).

Projektna dokumentacija

Također, kao prioritetni definirani su sljedeći projekti: rješavanje sjevernog ulaza u Mostar, spoj magistralnih cesta M6.1 i M-17 (JP Ceste FBiH), rješavanje oborinskih voda s M–17 u naselju Mazoljice (JP Ceste FBiH), projektiranje i izgradnja raskrižja na Španjolskom trgu (JP Ceste FBiH), projektiranje i izgradnja raskrižja kod hotela Ero (JP Ceste FBiH) te izrada projektne dokumentacije za raskrižje kod zgrade Mostarka (JP Ceste FBiH).

Prioritetni su i projekti izrade projektne dokumentacije za uključivanje naselja Zalik na M-17 (JP Ceste FBiH), izrade i revizije projektne dokumentacije za dionicu spoj M17 - M6.1 do ulaza u naselje Zalik (JP Ceste FBiH), izrade projektne dokumentacije za raskrižje Ilićka ulica - naselje Balinovac (Grad Mostar), kao i sanacije i rekonstrukcije kružnog toka na M-17 na južnom ulazu u Mostar (Grad Mostar).

Od navedenih dionica na prvim dvjema već su izvedeni završni radovi, i to: sanacija dionice M-17, od Španjolskog trga do Doma zdravlja, i sanacija dijela prometnice M6.1 od raskrižja kod Doma zdravlja do ulaza na parkiralište Doma zdravlja, odnosno na ovim saniranim dionicama već je dopušten promet vozila i ostalih sudionika u prometu.

Također, na pojedinim dionicama završena je planirana izrada projektne dokumentacije, tako da su ti projekti u ovoj fazi završeni, i to: izrada projektne dokumentacije za raskrižje kod zgrade Mostarka (završena izrada i revizija projektne dokumentacije), izrada projektne dokumentacije za uključivanje naselja Zalik na M-17 (završena izrada i revizija projektne dokumentacije) te izrada i revizija projektne dokumentacije za dionicu spoj M17 - M6.1 do ulaza u naselje Zalik (završena izrada i revizija projektne dokumentacije).

Projekt sanacije

Na pitanje kakvo je stanje implementacije na ostalim planiranim dionicama, Lasić je naglasio kako Federalno ministarstvo prometa i veza kontinuirano vrši kontrolu realizacije projekata i u fazi realizacije je nekoliko dionica: izgradnja dionice Španjolski trg – hotel Ero (nova 4 traka); rekonstrukcija Ulice kralja Tomislava (Avenija) – novi kolnik; vodovodna i fekalna kanalizacija i izgradnja rotora na križanju ulica Kralja Tomislava i Rudarske.

- Već je u tijeku izvođenje radova na dionici od hotela Ero do Španjolskog trga na izgradnji nova četiri cestovna traka, a radovi na ostalim dionicama ovog projekta počet će nakon ugradnje sustava kolektora otpadnih voda, koji upravo planira Grad Mostar - objasnio je Lasić. Dodao je kako je u kontekstu rješavanja sjevernog ulaza u Mostar (spoj magistralnih cesta M6.1 i M-17) izrađena projektna dokumentacija i službe Grada Mostara trenutačno rješavaju imovinsko-pravne odnose nakon čega slijedi izvlaštenje nekretnina i provođenje natječaja za izbor izvođača radova.

Kada je riječ o rješavanju oborinskih voda s M–17 u naselju Mazoljice - u tijeku je natječaj za izradu i reviziju projektne dokumentacije, nakon čega će se raspisati natječaj za izbor izvođača radova.

U pogledu projektiranja i izgradnje raskrižja na Španjolskom trgu upravo se završava izrada i revizija projektne dokumentacije, nakon čega će se pribaviti potrebne dozvole i raspisati natječaj za izbor izvođača radova.

Kada je riječ o projektiranju i izgradnji raskrižja kod hotela Ero, upravo se završava izrada i revizija projektne dokumentacije, nakon čega će se pribaviti potrebne dozvole i raspisati natječaj za izbor izvođača radova. U kontekstu izrade projektne dokumentacije za raskrižje Ilićka ulica - naselje Balinovac u tijeku je priprema projektnog zadatka, a nakon toga i natječajne dokumentacije, dok je za projekt sanacije i rekonstrukcije kružnog toka na M-17 na južnom ulazu u Mostar u tijeku priprema projektnog zadatka, a nakon toga i natječaja.

Analiza

Kada je riječ o glavnim zaprekama za bržu realizaciju projekata, Lasić navodi kako su glavni uzroci sporije implementacije pojedinih dionica neriješeni imovinsko-pravni poslovi i nepostojanje glavne projektne dokumentacije. Napomenuo je kako Federalno ministarstvo kontinuirano urgira prema nadležnim gradskim tijelima Mostara i JP Cesta FBiH (koji provode natječaje za radove i usluge) za ubrzavanje poslova u njihovoj nadležnosti.

Navodeći važnost transparentnosti, objasnio je kako je Ministarstvo osiguralo striktno namjenski utrošak odobrenih sredstava, a za sve su dobili potvrdu nakon provedene neovisne revizije provedbe projekata u ovoj godini.

Govoreći o planovima za iduću godinu, Lasić je napomenuo kako je Ministarstvo već poduzelo aktivnosti za osiguravanje dovoljnih sredstava za nastavak provedbe navedenih projekata u idućoj, 2021. godini. U tom smislu već su napravili analizu potrebnih sredstava za financiranje projekata u Gradu Mostaru i planirali sredstva u proračunu za 2021. godinu.

Također, izrazio je i posebno zadovoljstvo da sve radove i usluge na navedenim projektima, koje financiraju iz proračuna Ministarstva, izvode isključivo domaća građevinska i prateća poduzeća s područja Hercegovine, a zahvaljujući tome zaposlen je značajan broj domaćih radnika.

Najavio je kako u idućoj godini očekuju intenziviranje radova na već započetim projektima, ali i početak radova na projektima kod kojih je u tijeku postupak izrade projektne dokumentacije ili provođenja izvlaštenja nekretnina. “Na ovaj način Federalno ministarstvo prometa i veza i u ovim teškim kriznim vremenima izravno pomaže domaćem gospodarstvu i razvoju Grada Mostara”, zaključio je ministar Lasić. 

Dnevnik.ba