StoryEditor
mostar

Avdo Avdić i Žurnal izgubili spor protiv glavnog inspektora OSA-e Damira Bevande, evo zbog čega mu moraju isplatiti odštetu

Piše desk  /  28.07.2023., 18:33h

Novinar Avdo Avdić te internetski portal Žurnal izgubili su spor protiv glavnog inspektora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Damira Bevande te mu moraju isplatiti 2.000 KM s kamatama zbog klevete, piše Hrvatski Medijski Servis.

Naime, na internetskim stranicama magazina Žurnal iza kojega stoji Udruga “Centar za razvoj medija i analize” objavljeno je da je  Županijski sud u Mostaru 7. lipnja 2023.  potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog  suda u Mostaru od  10. siječnja 2020. godine. Po toj su presudi Centar za razvoj medija i analize iz Sarajeva (izdavač magazina Žurnal), urednici Žurnala Selvedin Avdić i Eldin Karić te novinar Avdo Avdić Bevandi dužni isplatiti 2.000 KM za zakonskim zateznim kamatama kao naknadu za klevetu.

 

Akcija ‘Ušće’

Bevanda je Avdića (tada novinara Žurnala, a sada vlasnika i urednika portala Istraga.ba koji je povezan s (para)obavještajnim strukturama i bivšim ravnateljem OSA BiH  Osmanom Mehmedagićem) i odgovorne ljude Žurnala tužio zbog navoda iz teksta naslovljenog “Fotografisali namjensku industriju i Ambasadu SAD-a: Špirić spasio srbijanske i ruske obavještajce koji su špijunirali u BiH.”

Taj tekst Žurnal je objavio 12. rujna 2018. godine, dva dana nakon što je visoki dužnosnik SNSD-a Nikola Špirić (tada na dužnosti predsjednika Povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e) stavljen na američku crnu listu.

U tekstu novinar Avdić piše kako je Špirić tijekom  2016. godine “spriječio bosanskohercegovačke sigurnosne službe da uhite srbijanske i proruske obavještajce koji su 2016. godine vrbovali dvojicu bh. državljana da za potrebe Vojnosigurnosne  agencije Republike Srbije fotografiraju strateške objekte u Federaciji BiH.” (uključujući i zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu)

Kako je Avdić tada tvrdio, radilo se o operaciji ‘Ušće’ u sklopu koje su obavještajci OSA-e pratili srpskog vojnog obavještajca koji je, opet navodno, vrbovao dvojicu službenika bh. sigurnosnih agencija da za srpske i ruske potrebe fotografiraju strateške objekte u BiH.

Također, Avdić u tom tekstu piše da je ova operacija OSA-e propala jer je Dragan Savić, vozač Riste Zarića (sadašnjeg zamjenika ravnatelja OSA-e, a tada savjetnika za sigurnost u institucijama Republike Srpske) ukrao dokumente o planu OSA-e za provedbu akcije ‘Ušće’ te ih predao Zariću, a on  proslijedio Špiriću. Novinar Avdić  piše i da je Špirić spomenute dokumente predao Nenadu Stevandiću (sadašnjem predsjedniku NSRS) koji je bh. obavještajce  optužio za praćenje srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

 

Avdić optužio Bevandu   

U spornom tekstu koji je postao predmetom sudskog spora Avdić je glavnog inspektora OSA-e, Damira Bevandu, nazvao Špirićevim suradnikom optuživši ga da je postupao ‘prema političkom dogovoru Dodik – Čović.’

-Bevanda je slao prijave Povjerenstvu  za nadzor nad radom OSA-e. Jedna od tih prijava se odnosila i na operaciju Ušće.  Nakon što je pristigla prijava Špirić, mimo stava Povjerenstva, ovlašćuje Damira Bevandu da istraži jesu li u skladu s propisima zavedeni dokumenti u operaciji Ušće, piše Avdić zbog čega ga je Bevanda tužio, a što što je presudom Županijskog suda u Mostaru i okarakterizirano kao kleveta.

Podsjećamo, novinar Avdić poznat je po fabriciranju raznih afera kroz svoje tekstove što je nerijetko postalo predmetom izvida policijskih agencija i tužiteljstava. Najpoznatiji je po fabriciranju afere ‘Sellafije’  kada je ‘razotkrio’ aferu u vezi s navodnim vrbovanjem selefija za obavještajni rad za potrebe Hrvatske. Tada je Tužiteljstvo BiH donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv tadašnjeg zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i bivšeg hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića jer nadležne policijske agencije iz Bih  nisu raspolagale bilo kakvim informacijama i insinuacijama koje je Avdić tada objavio na portalu Žurnal.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:18