Article_Top_970x250

Avaz nakon sastanka Čović-Dodik: Evo tko treba biti treći partner u vlasti

čeka se tko će zastupati bošnjake u vlasti

Avaz nakon sastanka Čović-Dodik: Evo tko treba biti treći partner u vlasti

stu 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kada je u pitanju stanje zastupničkih mandata u FBiH i na državnom nivou, brojke su vrlo precizne.

Milorad Dodik i Dragan Čović, lideri SNSD-a i HDZ-a, danas su nakon sastanka dva izaslanstva u Istočnom Sarajevu izjavili da čekaju "predstavnike Bošnjaka" kako bi počeli razgovore o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou.

-Već sam rekao da mi čekamo trećeg partnera, ne želim utjecati na to tko će to biti, vjerujte da i ne pratim te odnose niti znam njihove brojke kako stoje u Federaciji BiH - kazao je novinarima Dodik.

A, kada je u pitanju stanje zastupničkih mandata u FBiH i na državnom nivou, brojke su vrlo precizne. Bošnjački blok stranaka, koje ne žele u vlast sa SDA i koje već formiraju većine u skupštinama pet kantona u Federaciji BiH, u Federalnom parlamentu imaju ukupno 51 zastupnika, što je natpolovična većina u Parlamentu koji broji 98 zastupnika, piše Dnevni avaz.

S druge strane, SDA u Parlamentu FBiH ima svega 27 zastupnika.

Kad je u pitanju Parlamentarna skupština BiH, SDA u Zastupničkom domu ima ukupno devet zastupnika, a bošnjački blok zajedno ima 15 zastupnika.

Bošnjački blok čine stranke ljevice i centra, a predvodi ga SDP. Unutra su još SBB, DF, Naša stranka, PDA, Nezavisni blok, A-SDA i Narod i pravda.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250