Article_Top_970x250

Autoceste FBiH odgovorile mještanima Mostara: Nismo odlučivali o trasi autoputa

Autoceste FBiH odgovorile mještanima Mostara: Nismo odlučivali o trasi autoputa

kol 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Povodom prosvjeda grupe mještana južnih mostarskih naselja, a u vezi izgradnje autoputa kroz Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine, iz Javnog poduzeća Autoceste FBiH obavijestili su javnost kako to poduzeće nije bilo nositelj pripreme Prostornog plana niti nositelj izrade Prostornog plana sa posebnim obilježjima te da su navedeni poslovi u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

"Kao jedan od strateških dokumenta za završetak izgradnje Koridora Vc, Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na 17. sjednici održanoj 25. siječnja 2017. godine i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na 18. sjednici održanoj 9. veljače 2017. godine, donose: 'Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine autocesta na Koridoru Vc' za period od 20 godina. Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH Autocesta na Koridoru Vc je objavljen u Službenim novinama FBiH 100/17 od 25. prosinca 2017. godine", navodi se u priopćenju Autocesta FBiH, prenosi Fena.

Nakon što su provedene procedure definirane Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, riješen je položaj trase za nastavak gradnje na jugu, odnosno podionica Mostar jug – Kvanj, dodaje se.

"Naglašavamo da JP Autoceste FBiH nisu bile nositelj pripreme Prostornog plana niti nositelj izrade Prostornog plana sa posebnim obilježjima, između ostalog, i javnih rasprava. Navedeni poslovi su u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Nadalje, želimo istaknuti da je prilikom odabira optimalne trase autoceste na području Mostara jug – Buna urađena i multikriterijska analiza varijanti trase sa prijedlogom najpovoljnije opcije", priopćeno je iz Autocesta FBiH.

Dnevnik.ba

Tagovi: