StoryEditor
bih na čekanju

AUSTRIJSKI KANCELAR: Nezamislivo je da Ukrajina dobije status kandidata, a da BiH držimo izvan

Piše desk  /  17.06.2022., 22:17h

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da će Austrija status kandidata za članstvo Ukrajine u EU podržati samo pod uvjetom da u procesu proširenja ne bude dvostrukih standarda, istaknuvši da se moraju primijeniti ista mjerila kao i za kandidate sa zapadnog Balkana.

– Za mene ne bi bilo zamislivo da odobrimo status kandidata Ukrajini, a istovremeno da zemlje, kao BiH, i dalje držimo izvan – naglasio je Nehammer za njemački dnevnik “Welt”, prenosi HMS.

Ne treba buditi pogrešna očekivanja

On je podvukao da postoje jasni kriteriji koji se moraju bez izuzetka ispuniti.

– Ne smije biti dvostrukih standarda ili kandidata prve ili druge klase – istaknuo je Nehammer.

Iako Kijev traži brze pristupne pregovore, Nehammer je poručio da se u Ukrajini ne smiju buditi pogrešna očekivanja, jer je proces proširenja kompleksan i dug.

– Trebalo bi zbog toga razmišljati o međukoracima u pristupnom procesu, na primjer u smislu jednoj pripremnog prostora za članstvo. Taj pripremni prostor nije zamjena za pristupni proces, već će paralelno ići s njim i olakšat će približavanje standardima EU – objasnio je on.

Nehammer je kazao da je nesporno da je Ukrajina dio europske obitelji, i da Austrija, kao vojno neutralna zemlja podržava Kijev koliko može u borbi protiv ruske agresije, kao i naporima za okončanje rata.

Ovisi od ispunjavanja uvjeta

I ministrica za europske poslove u austrijskoj vladi Karoline Edtstadler, za “Kleine Zeitung”, rekla je da nema prečica na putu u EU.

– Ne smije biti kandidata dvije klase. Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo čekaju na dalji korak u procesu proširenja, a BiH čeka još uvijek na status kandidata i najvjerojatnije će preteći Ukrajinu. Ne smijemo mjeriti dvostrukim mjerilima – poručila je ona.

Hoće li Gruzija ili Moldavija dobiti status kandidata, prema njenim riječima, ovisi od toga ispunjavaju li uvjete.

– Ja sam veliki fan europske integracije i ne smije biti različitog ophođenja – naglasila je Edtstadler.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:22