StoryEditor

Austrijska vlada pred raspadom

Piše D  /  18.05.2019., 12:05h

Njemački mediji objavili su videosnimku na kojoj čelnik desnopopulističke Slobodarske stranke Strache nudi ruskoj kompaniji pogodovanje pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za financijsku potporu stranci uoči parlamentarnih izbora 2017. 

Strache je uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a, objavili su u petak njemački mediji Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung pozivajući se na tajno snimljene video-snimke.

Na snimkama dostavljenima njemačkim medijima Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom, sadašnji predsjednikom zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su navodnoj investitorici ponudili kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

Ako tri tjedna uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu, rekao je Strache u videu.

Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung govore o klasičnoj namještaljci u koju je uvučen aktualni vicekancelar.

Glavni tajnik stranke Christian Hafenecker je naglasio da ni Strache ni Gudenus nisu ni na koji način materijalno profitirali kao rezultat ovog razgovora.  

Hafenacker je u priopćenju postavio pitanje tko tjedan dana uoči izbora za Europski parlament ima koristi od objavljivanja ovih snimaka.

Objavljivanje videa u petak navečer je u Austriji među oporbom odjeknulo poput bombe a većina oporbenih političara traži raspisivanje novih izbora.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:32