StoryEditor

Austrijska političarka buduća ministrica u slovenskoj vladi

Piše D  /  12.12.2019., 05:12h

Slovenska vlada potvrdila je u četvrtak postojanje "nacionalnog interesa" da austrijska političarka Angelike Mlinar dobije slovensko državljanstvo, što je uvjet za njenu izvanrednu naturalizaciju, pa bi ona uskoro mogla postati ministricom za razvoj i kohezijsku politiku u vladi premijera Marjana Šareca.

Za ministricu u vladi kandidirala ju je stranka Alenke Bratušek, koalicijski partner u vladi, a premijerov uvjet za to bio je da Mlinar, koja je slovenskog podrijetla no ima austrijsko državljanstvo, dobije slovensko državljanstvo u postupku izvanredne naturalizacije, koji je pokrenula. Postupak će biti olakšan zahvaljujući etničkom podrijetlu jer je Mlinar rodom iz austrijske pokrajine Kaernten/Koruške u kojoj živi slovenska nacionalna manjina, prenosi Hina.

Kako navode slovenski mediji, ministarstvo unutarnjih poslova odlučit će o njenom državljanstvu po ubrzanom postupku, jer je resor kohezijske politike u vladi već duže vremena slobodan, budući da je ove godine već dvoje ministara (ministar i ministrica) dalo ostavke na tu dužnost.

Angelike Mlinar (49) u austrijski je savezni parlament birana 2013. na listi zeleno-liberalne stranke NEOS i među osnivačima je te stranke, a do svibnja ove godine bila je zastupnica u Europskom parlamentu.

Novi pokušaj da se izbori za mjesto u europarlamentu na listi slovenske Stranke Alenke Bratušek (SAB) u svibnju ove godine nije bio uspješan, ali se odlučila angažirati u slovenskoj politici.

Šarec i Bratušek izjavili su da bi Mlinar s mjesta ministrice za koheziju mogla pomoći Sloveniji da bolje koristi sredstva iz zajedničkih europskih fondova, s obzirom na svoje iskustvo iz Bruxellesa, Strasbourga i Beča te političke veze.

Prema austrijskom zakonu, osoba s austrijskim državljstvom mora dobiti posebnu dozvolu za "dvojno državljanstvo" i najaviti da je u postupku dobivanja druge, strane putovnice, a Mlinar želi dobiti slovensko i zadržati austrijsko državljanstvo, na što ne gleda s naklonošću desnica u susjednoj državi, navode slovenski mediji.

Norbert Hofer, čelnik austrijskih "slobodnjaka" (FPOe), stranke koju svrstavaju u ekstremnu desnicu, izjavio je da je protiv mogućnosti da Mlinar, uz austrijsko, ima i slovensko državljanstvo jer u tome ne vidi nacionalni interes Austrije, objavila je slovenska tiskovna agencija STA.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:37