StoryEditor

Austrijanci žele uložiti 100 milijuna KM u Brčko

Piše D  /  28.07.2021., 09:07h

Skupština Brčko distrikta nedavno je usvojila odluku o izradi Regulacijskog plana za industrijsku zonu Brod, koja se prostire na 170 hektara zemljišta, na mjestu nekadašnje vojne baze McGovern u južnom dijelu grada.

Za izradu ovog dokumenta zadužen je Zavod za planiranje, projektiranje i razvoj Brčko distrikta, iz kojeg je za Klix.ba potvrđeno da će na ukupnoj površini zemljišta biti predviđen i dio za slobodnu ekonomsku zonu, s izrađenom kompletnom infrastrukturom.

Planirana i izgradnja aerodroma

"Zona će prvenstveno biti povezana cestovnim i željezničkim kolosijekom, a u njoj će se planirati i gradnja aerodroma za budući zračni cargo prijevoz. Naš je zadatak da do kraja ove godine uradimo regulacijski plan i vjerujemo da će on i prije roka biti napravljen. Nakon toga Skupština Brčko distrikta treba usvojiti dokument i stvoriti prostorne, infrastrukturne i druge pretpostavke za budući dinamičniji razvoj gospodarstva u ovoj regiji", kazao je Ismet Dedeić, direktor Zavoda za planiranje, projektiranje i razvoj Brčko distrikta.

Nešto ranije urađeno je nekoliko projekata kojima se želi urediti zona i izbjeći eventualni problemi u građenju.

"Mislim da će Brčko, uz donošenje zakona o slobodnim zonama, koji je u procesu usvajanja, biti vrlo  interesantno mjesto za privlačenje stranih i domaćih investicija. Također, prilikom dobivanja odluke za izradu Regulacijskog plana obavili smo sastanak s predstavnicima Gopodarske komore Brčko distrikta, kako bi gospodarstvenici iskazali svoje želje i potrebe za površinama u toj zoni, što predstavlja novi pristup približavanja onima koji će to koristiti ", dodao je Dedeić.

Za raspolaganje javnim zemljištem izabrana je grupacija Studen, koja se nalazi iza brčanske kompanije Bimal, koja se bavi i proizvodnjom jestivog ulja, a u budućoj gospodarskoj zoni već je najavljeno dovođenje novih investitora.

Kako je potvrđeno, prema planu austrijske grupacije, dolazak u gospodarsku zonu Brod će biti prva u nizu investicija u ukupnom iznosu od 100 milijuna konvertibilnih maraka, kolika su ulaganja predviđena kroz četiri projekta.

Službeno potpisan ugovor, prva radna mjesta na jesen

Inače, gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić i predsjednik uprave Studen & Co Holdinga Ilija Studen prije nekoliko dana su i službeno potpisali ugovor na osnovi specijalne pogodbe o uspostavi prve slobodne poslovne zone u kojoj bi prva zapošljavanja mogla uslijediti već najesen, a masovniji angažman radnika sljedeće godine, kada zona bude funkcionalna.

S druge strane, Zavod za planiranje, projektiranje i razvoj predstavlja novu instituciju na prostoru Brčkog, a formiran je sa zadatkom da se u budućnosti bavi izradom prostorno-planske dokumentacije, kao i kreiranjem projekata javnih objekata i infrastrukture koji su u vlasništvu distrikta.

"To su izazovni poslovi za nas i šansa za dokazivanje da se u Brčkom planovi rade vlastitim kadrovima te uz punu participaciju stanovništva, što dosad nije bila prilika. Bez formiranja ovog zavoda Brčkom je prijetila opasnost od urbanističkog kaosa", naglašava Dedeić.

Prostorno, odnosno geografski, Brčko distrikt predstavlja vrlo zanimljivo područje za domaće, ali i strane investicije.

"Brčko je jedno od najzanimljivijih područja za razvoj gospodarstva na Balkanu, s obzirom na to da ima riječni, željeznički i cestovni promet, zatim da se nalazi u blizini velikih centara poput Beograda, Zagreba i Sarajeva te da posjeduje mogućnost samostalnih donošenja odluka, zakona i propisa. To investitorima omogućava lakše ostvarivanje kontakata i zbog toga treba iskoristiti administrativni status i privilegije koje distrikt nudi", smatra Dedeić.

Vrijedi kazati da će se za Brčko distrikt još bolje ekonomske prilike stvoriti nakon modernizacije jedine međunarodne riječne luke u BiH, koja se nalazi na rijeci Savi. Realizacija prvog od ukupno tri projekta već je u tijeku, a u konačnici višemilijunskim projektima, uz povećanje plovnosti rijeke, postići će se bolje poslovanje i širenje lepeze usluga.

Dnevnik.ba

 

19. rujan 2021 10:29