StoryEditor

Austrijanci otkrili ruskog špijuna u redovima vlastite vojske, raspisan uhidbeni nalog

Piše D  /  27.07.2019., 10:07h

Austrijske su vlasti jučer izdale međunarodni i europski nalog za uhićenje Igora Jegorovića Zajceva, navodnog agenta ruske vojne obavještajne služb GRU. Nalog je izdalo tužiteljstvo u Salzburgu, a Zajcev se sumnjiči da je desetljećima iz Austrije vodio špijunske operacije uz pomoć kontakata koje je imao s jednim austrijskim vojnim časnikom.

Špijunirao 30 godina 

Časnik ruske vojne obavještajne službe GRU bio je veza Moskve od kraja 80-ih. Špijunsku aferu javnosti je otkrio bivši austrijski kancelar Sebastian Kurtz. U to vrijeme odnosi Rusije i zapada bili su zategnuti zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji.

Tada je otkriveno da su Rusi regrutirali visoko pozicioniranu osobu unutar austrijske vojske. Časnik koji je oslovljen kao Martin M  Rusima je odavao informacije o vojnim sustavima i tehnologijama koje koristi austrijska vojska i zrakoplovstvo, kao i privatne informacije o časnicima vojske.

Tada je uhićen jedan do uglednih pukovnika austrijske vojske koji sada ima 70 godina. Sumnja se da je upravo on Martin M, špijun koji već 30 godina Rusima odaje povjerljive vojne podatke. Ruska veza preko koje su podaci stizali u Moskvu bio je upravo 65-godišnji Zajcev za kojim je danas raspisan uhidbeni nalog.

Časnik austrijske vojske od kraja 2018. je u zatvoru, a tereti ga se za odavanje državnih tajni. Zajcev je prvi puta kontaktirao austrijskog časnika 1987. a njihova je suradnja otad redovita za što je Austrijanac dobio više stotina tisuća eura, navode austrijske vlasti.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:13