StoryEditor

Austrija neće preko granice puštati osobe za koje se sumnja da imaju koronavirus

Piše D  /  24.02.2020., 10:02h

Austrija još nije potvrdila nijedan slučaj zaraze tim virusom i jako je oprezna zbog brzog širenja bolesti na sjeveru Italije.

Više od polovice teretnog prometa koji prelazi preko Alpa prolazi kroz Austriju, prenosi Hina.

Austrijske vlasti zaustavile su u nedjelju vlak s 300 putnika koji je putovao iz Venecije prema Muenchenu kako bi se pričekali rezultati testiranja na koronavirus kod dvoje putnika. Bili su negativni i vlak je nakon četiri sata pušten dalje.

"Kada je riječ o granicama i prekograničnom prometu, postupit ćemo na sljedeći način: dodatno ćemo postrožiti sustave za upozoravanje u suradnji s našim susjedima, odmah ćemo naložiti zaustavljanje u slučaju sumnjivih slučajeva, kako se dogodilo sinoć", rekao je kancelar Sebastian Kurz novinarima u ponedjeljak.

Dodao je i da će se češće provoditi kontrole tjelesne temperature kakve se provode na zračnoj luci u Beču na putnicima koji dolaze iz Kine, ne ulazeći u pojednosti.

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kurzom da će njegov talijanski kolega organizirati sastanak s ministrima zdravlja iz susjednih zemalja u Rimu u utorak kako bi se razgovaralo o pojavi bolesti.

Europska komisija u ponedjeljak je kazala da EU još ne razmatra suspenziju putovanja u schengenskom prostoru zbog krize u Italiji, ali priprema planove za nepredviđenu situaciju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:43