StoryEditor
ministrica obrane

Austrija nastoji balansirati između neutralnosti i podrške Ukrajini

Piše fena  /  03.02.2023., 16:42h

Neutralnost je dugo bila u srži identiteta Austrije nakon Drugog svjetskog rata. Iako je zemlja obećala milijune za podršku Ukrajini i podržala sankcije EU protiv Rusije, ona također želi da zadrži otvorene komunikacijske kanale s Kremljom, rekla je ministrica obrane Klaudia Tanner u ekskluzivnom intervjuu za Euractiv Njemačka.

Prema podacima Instituta za svjetsku ekonomiju Kiel, Austrija je Ukrajini obećala više od 580 milijuna eura – uglavnom u humanitarnoj pomoći.

- Svaki zahtjev koji dođe iz Ukrajine, sve što je potrebno, mi provjeravamo i potom dostavljamo - naglasila je Tanner.

Međutim, neutralnost koja je sadržana u austrijskom ustavu neće dozvoliti bilo kakvu isporuku oružja.

- Važno je naglasiti da, iako smo vojno neutralni prema našem ustavu i zakonskim propisima, sigurno nismo politički neutralni kada je u pitanju Ukrajina - rekla je Tanner za Euractiv.

- Zato smo od samog početka podržavali sve sankcije EU. Jer poenta je da budemo solidarni s Ukrajinom - dodala je.

Usprkos ovoj političkoj posvećenosti Ukrajini, Austrija i dalje nastoji da kanale s Rusijom zadrži otvorenim.

Dok je EU stavila sve članove ruske Dume na svoju listu sankcioniranih u veljači 2022., Austrija će otvoriti svoja vrata za ruske parlamentarce kasnije ovog mjeseca, na sastanku skupštine OSCE-a u Beču.

Odluku su žestoko kritizirali saveznici u EU, posebno jer će se parlamentarna skupština sastati točno godinu dana nakon što je Rusija započela rat protiv Ukrajine.

- Mislim da je važno ne samo pomoći, već i zadržati otvorene diplomatske kanale - naglasila je Tanner.

- Jednostavno je teško, dokle god oružje govori, diplomacija je stavljena u drugi red, da tako kažem. Ali to ne znači da se ne morate truditi svaki dan. I na tome radimo - kazala je ona.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:13