StoryEditor

Australski vatrogasci bore se s požarom koji uništava sve pred sobom

Piše D  /  02.02.2021., 03:02h

Televizija je emitirala snimke zrakoplova-cisterni, natovarenih tisućama litara vode ili sredstvom za gašenje kako nadlijeću požar proširen na više od 7000 hektara, oko 40 km od glavnoga grada Pertha.

"Trenutno se Zapadna Australija bori s dvjema različitim vrstama izvanrednih situacija - izvanredna situacija zbog požara i zbog covida-19", rekao je australski premijer Mark McGowan.

Perth je zatvoren pet dana nakon što je u nedjelju otkrivena zaraza koronavirusom. No, utorak je bio drugi dan zaredom u državi bez novozaraženih, što je ublažilo strahove od nove epidemije.

Država je zbog požara izdala hitno upozorenje za neka predgrađa i poluseoska područja u blizini Pertha, pozivajući stanovnike da odmah poduzmu mjere kako bi se spasili.

"Ugroženi su životi i domovi", objavila je vatrogasna služba na svojoj internetskoj stranici, a vlasti su savjetovale ljudima da mogu napustiti svoje domove i otići u najbliži centar za evakuaciju unatoč karanteni zbog koronavirusa.

Više od 200 vatrogasaca bori se s plamenom, a meteorološke službe upozoravaju da klimatski uvjeti vjerojatno neće donijeti brzo olakšanje.

Australija se još oporavlja od prošlogodišnje rekordno paklene sezone za koju je uvelike krivo globalno zagrijavanje.

Doživjela je devet od svojih 10 najtoplijih godina zabilježenih od 2005. godine, zbog čega vlasti upozoravaju da će opasnost od požara i dalje rasti, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:55