StoryEditor

Australski lider Facebooku: Nećete nam prijetiti, već ćete slijediti naša pravila

Piše D  /  20.02.2021., 07:02h

Australski Facebook ustrajava pri odluci kojom je blokirao mogućnost dijeljenja medijskog sadržaja u znak odmazde zbog australskog zakona koji će digitalne platforme poput Facebooka prisiliti da medijima plaćaju naknadu zbog preuzimanja njihova sadržaja, piše Večernji.hr.

Australska vlada pak poručuje internetskom divu da neće odustati od zakona koji je izazvao nesvakidašnju reakciju Facebooka. Pritom je tvrtka tu odluku, kako izvještava britanski Guardian, provela iznimno šlampavo blokirajući pritom na svojoj platformi i na stotine organizacija koje nisu medijske, poput zdravstvenih i hitnih službi, dobrotvornih organizacija, vladinih službi, stranice za potporu žrtvama nasilja, pa čak i pogrebno poduzeće Picaluna iz Sydneya, uz obrazloženje da i ono objavljuje “priče”, što je prouzročilo brojne probleme njihovim korisnicima.

Dok je neopravdano blokirao stranice organizacija i institucija koje nemaju nikakve veze s novinarstvom i medijima i ne objavljuju medijski sadržaj, Facebook s druge strane uopće nije dirao stranice koje propagiraju stajališta ekstremne desnice i razne teoretičare zavjere i antivaksere koji šire dezinformacije o koronavirusu, izazivajući brojne reakcije i negodovanje.

Facebook je za problem okrivio “preširoku” definiciju vijesti u predloženom zakonu poručujući kako je svjestan problema i kako je u tijeku sastavljanje popisa neopravdano blokiranih računa... U tijeku su pregovori između osnivača Facebooka Marka Zuckerberga i australske vlade. Australski premijer Scott Morrison daje do znanja Facebooku kako neće odustati.

– Ovo je Australija i, ako želite ovdje poslovati, poslovat ćete po našim pravilima. Ovaj zakonski prijedlog je razuman i sa zadovoljstvom ćemo razgovarati o njegovoj tehničkoj provedbi, kao što smo to učinili s Googleom, s kojim smo došli do pametnog rješenja. Međutim, blokiranje stranica je prijetnja, a znam kako Australci reagiraju na prijetnje i smatram da to nije bila dobra odluka Facebooka – poručio je Morrison Zuckerbergu. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:13