StoryEditor

Australska vlada i Facebook postigli kompromis

Piše D  /  23.02.2021., 09:02h

Australija i div društvenih mreža nalaze se u mrtvoj Utrci više od tjedan dana nakon što je vlada predložila zakon koji je zaprijetio dominaciji Facebooka i Alphabet Incovog Googlea na tržištu novinskog sadržaja. 

Facebook je prošli tjedan blokirao sav medijski sadržaj te nekoliko računa vlade i odjela za hitne slučajeve. 

No nakon serije pregovora između ministra državne riznice Josha Frydenberga i šefa Facebooka Marka Zuckerberga preko vikenda, dogovoren je ustupak.

Australija će ponuditi četiri amandmana, koji uključuju izmjenu obaveznog arbitražnog mehanizma koji se koristi kad tehnološki divovi ne mogu postići dogovor s medijskim kućama po pitanju poštenog plaćanja prikazivanja novinskog sadržaja. 

"Zadovoljni smo da se australska vlada složila na određeni broj izmjena i garancija koje bave ključnim problemima glede dopuštanja komercijalnih sporazuma koji prepoznaju vrijednost naše platforme u zamjenu za vrijednost koju primamo od medijskih kuća", rekao je Facebook u priopćenju. 

Amandmani uključuju dvomjesečni period medijacije prije nego što se uključi posrednik kojeg je izabrala vlada, dajući vremena objema stranama da dođu do privatnog sporazuma. 

Unosi se i pravilo doprinosa internetske kompanije "održivosti australske medijske industrije" preko postojećih dogovora koji se trebaju uzeti u obzir.

Ova problematika se promatra na međunarodnoj sceni, jer druge zemlje poput Kanade i Britanije razmatraju donošenje sličnog zakona. 

"Ovi amandmani će donijeti daljnju jasnoću digitalnim platformama i medijskim kućama po pitanju toga kako bi se zakonik trebao ponašati i osnaživati okvir koji osigurava medijskim kućama da dobiju poštenu naknadu", izjavio je Frydenburg.

Australija je ranije govorila da neće mijenjati predloženi zakon.

Glasnogovornik australske medijske kuće i televizije Nine Entertainment Co. pozdravio je vladin kompromis, za koji je kazao da je pogurao "Facebook natrag u pregovore s australskim medijskim kućama."

Glasnogovornik Googlea je odbio komentirati.

Predsjednik australskog Povjerenstva za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača, Rod Sims, glavni tvorac zakona, nije bio odmah dostupan za komentar. U govoru ranije u utorak, Sims je odbio odgovoriti na pitanja o neodlučenom ishodu s obzirom na to da se pitanje nalazilo u parlamentu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:07