StoryEditor
crna lista

Australija stavlja palestinski Hamas na listu terorističkih organizacija

Piše fena  /  17.02.2022., 22:04h
Australija će palestinsku grupu Hamas dodati na svoju listu zabranjenih terorističkih organizacija, objavili su lokalni mediji.

Državna televizija ABC News objavila je da će se Canberra, koja je Hamasovo vojno krilo dodala na listu terorističkih grupa 2003. godine, pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Izraelu u proširenju oznake na cijeli pokret.

“U Australiji nema mjesta za njihove ideologije mržnje”, rekla je ministrica unutrarnjih poslova Karen Andrews, nazivajući Hamasove stavove “duboko uznemirujućim”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema njenim riječima, od vitalnog je značaja da zakoni Australije obuhvaćaju ne samo terorističke akte i teroriste, već i organizacije koje planiraju, financiraju i provode ta djela.

Taj je potez izazvao oštre kritike Australia Palestine Advocacy Network (APAN), iz koje je priopćeno da se “u potpunosti ne slažu” s prijedlogom koji “ne čini ništa na unapređenju mira i samo će prouzrokovati još više patnje za dva milijuna ljudi koji žive pod 15-godišnjom izraelskom blokadom”.

Biskup George Browning, predsjednik APAN-a, priopćio je da je Vlada zakazala u traženju mirnog rješenja i pokazala je da primjenjuje jedna pravila na Palestinu, a druga na Izrael.

Istakao je da su dokazi traženi samo za proizraelske grupe.

“Ova Vlada je još jednom pokazala da je ne zanimaju ljudska prava, niti primjena međunarodnog prava”, rekao je Browning.

Nasser Mashni, potpredsjednik APAN-a, prozvao je Vladu Australije zbog njenog “pristranog pristupa Palestincima”.

“Organizacije za ljudska prava smatraju da je Izrael država aparthejda, zločina protiv čovječnosti, ipak Palestinci su ti koji moraju opet trpjeti ovu ciljanu netrpeljivost”, naglasio je Mashni.

Dodao je da nije ni čudo da Palestinci u Australiji trpe rasnu diskriminaciju ako im Vlada crta metu na leđima.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:40