StoryEditor

Australija se i dalje bori s najvećim požarima u svojoj povijesti

Piše D  /  24.12.2019., 01:12h

Božić će ovi Australci dočekati u prihvatnom centru gradića Adelaide Hillsa na jugu države. Darove pod njihov, skromnije nego ikad okićen bor, donosi australski premijer Scott Morrison, koji se, u trenutku dok zemljom bijesni 200 požara s kojima se bori 2 i pol tisuće vatrogasaca, nakon lavine kritika, ipak odlučio vratiti s obiteljskog odmora na - Havajima.

Dok vatrogasci na požarištu oko Adelaide Hillsa dugom 175 kilometara i dalje gase vatru, ova žena, koja je ostala bez doma u petak, premijeru povjerava da joj je od toga još - mučno.

- Ostala sam bez kuće u petak. Ovo su cipele u kojima sam taj petak otišla na posao, pokazuje žena.

- I kojom brzinom, kojom brzinom je vatra prošla?, pitao je premijer.

- Ne znam, jer nisam se ni mogla vratiti da bilo što spasim. Bila sam u gradu, na poslu. Da, zaista me sve pogodilo, govori žena.

Sezona požara obično zahvati Australiju tijekom ljeta, no ove je godine počela ranije zbog kombinacije ekstremnih vrućina i suša - koje su sve češće zbog klimatskih promjena.

Prošlog je tjedna toplotni val obarao rekorde temperaturama višima za dva i više stupnjeva. U državi Viktorija, na jugu Australije, izmjereno je  47,9 stupnjeva - srušen je rekord najtoplijeg dana u prosincu 1976. od  46,6 stupnjeva, piše HRT.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:18