StoryEditor

Australija osnovala posebne snage koje će zaštititi izbore od hakera i stranih sila

Piše D  /  09.06.2018., 10:06h

Australiju u srpnju čeka održavanje pet različitih izbora, a novoformirane snage utvrdit će moguće opasnosti koje prijete izbornom procesu, priopćeno je iz tamošnjeg ministarstva unutarnjih poslova, prenosi Hina.

"Ovo je mjera opreza koja u vrijeme sve većeg informatičkog hakiranja mora postati normom", navedeno je iz ministarstva.

Skupina sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7, koja je upravo okupljena na summitu u Kanadi, također će, prema nacrtu zajedničke izjave, pozdraviti mjere zaštite izbora od mogućeg stranog hakiranja.

Nacrt izjave takvog sadržaja zapravo prikriva sumnje Sjedinjenih Država i vlada nekih zemalja Europske unije da se Rusija miješa u njihove izbore. Moskva takve optužbe odbacuje.

Do objave o formiranju specijalnih australskih snaga dolazi pet tjedana uoči pet izbora koji će se u srpnju održati u saveznim državama, kojima će se ispuniti mjesta u australskom parlamentu mimo održavanja općih izbora, te slijedom rastuće zabrinutosti u Australiji da se Kina miješa u njezin unutarnji politički proces.

Ti će izbori biti ujedno test popularnosti premijera Malcolma Turnbulla uoči nacionalnih parlamentarnih izbora koji će se održati krajem 2019. godine. 

Očekuje se da će Australija do kraja srpnja usvojiti u parlamentu zakonodavne mjere namijenjene zaštiti od stranog hakiranja.

Kina se formalno požalila na Turnbullove sumnje o kineskom utjecaju kao povodu za novi zakonodavni okvir.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:53