StoryEditor
PROMJENA POLITIKE

Australija će Zapadnu obalu nazivati okupiranim palestinskim teritorijima

Piše desk  /  09.08.2023., 10:49h

Australska vlada ponovo smatra da su izraelska naselja na Zapadnoj obali u suprotnosti s međunarodnim pravom i vratit će se korištenju izraza "okupirani palestinski teritoriji", rekla je australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong parlamentu u utorak.

"Australska vlada jača svoje protivljenje naseljima potvrđujući da su ilegalna prema međunarodnom pravu i značajna prepreka miru. Usvajajući termin, pojašnjavamo da je Zapadnu obalu, uključujući istočni Jeruzalem i Gazu, okupirao Izrael nakon rata 1967. i da se okupacija nastavlja", rekla je Wong.

Ipak, rekla je Wong, Australija će ostati "predani prijatelj Izraela".

Promjena "odražava pravni savjet i rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a" i omogućit će Australiji da koristi isti jezik kao Velika Britanija, Novi Zeland i Europa, istakla je Wong. Došla je nakon što je Kanbera prošlog mjeseca izdala izjavu u kojoj je rekla da su "duboko zabrinuti" zbog napretka planova naselja, za koje su tvrdili da smanjuju "izglede za mir", ali nisu rekli da su nezakoniti.

Australski ministri od 2014. suzdržavali su se od korištenja izraza "okupirana" ili "okupacija" u vezi sa Zapadnom obalom. Prije toga, ti su se izrazi koristili nedosljedno, navodi se u izvještaju Australian Broadcast Corporationa.

Wong pripada Laburističkoj stranci koja je u lipnju donijela rezoluciju pozivajući Australiju da "prizna Palestinu kao državu". Stranka sljedećeg tjedna održava još jednu veliku konferenciju.

Liberalni zastupnik Julian Lesser, koji je Jevrej, istaknuo je vrijeme održavanja konferencije za ABC, rekavši "da je australska vanjska politika podložna, dok je ova vlada na vlasti, hiru šefova frakcija unutar laburističkog pokreta koji kontrolira njihovu nacionalnu konferenciju.

"Ova odluka neće pomoći dvodržavnom rješenju na terenu, samo će ohrabriti i zadovoljiti... terorističke organizacije, poput Palestinskog islamskog džihada", rekao je Lesser.

Ministar vanjskih poslova u sjeni Simon Birmingham rekao je za ABC da je "iznimno žalosno što unutarnje razlike laburista potkopavaju dosljednost australskog stajališta o ovim pitanjima".

Prošle je godine australsko ministarstvo vanjskih poslova promijenilo politiku iz 2018. da prizna zapadni Jeruzalem kao glavni grad Izraela, dok je "priznalo težnje palestinskog naroda za budućom državom s glavnim gradom u istočnom Jeruzalemu".

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 04:54