Article_Top_970x250

Australci u Varešu otkrili nova nalazišta zlata i srebra

izdašna nalazišta

Australci u Varešu otkrili nova nalazišta zlata i srebra

sij 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Ilustracija)

Sva nalazišta su na lokalitetu naselja Rupice i Veovača kod Vareša.

Australijska kompanija "Adriatic Metals", koja već pola godine u Varešu radi na pronalasku zlata, srebra i baznih metala, na prostoru ovog grada otkrila je nova izdašna nalazišta.

Prema informacijama ove kompanije, zapanjujući novi rezultat su zabilježili na 72 metra dubine, gdje su pronašli 18,3 % cinka, 10,7 % olova, 2,5 g/t zlata, 211 g/t srebra, 2,5 % bakra i 25 % barita.

Sva nalazišta su na lokalitetu naselja Rupice i Veovača kod Vareša.

"Ovi rezultati koji su objavljeni, nastavljaju pokazivati ne samo izuzetnu ocjenu, kontinuitet i debljinu mineralizacije u Rupici. Naš fokus početkom 2019. godine će biti proširenje zona visokog stupnja na sjeveru i jugoistoku, kao i poboljšanje našeg razumijevanja sistema između sjevernog dijela Rupice i Juraševca-Brestića. U Rupicu ćemo proglasiti prvu procjenu resursa u prvoj polovini ove godine", rekao je izvršni direktor Žerein Haris, piše portal "The West Australian", a prenosi "Radiosarajevo.ba".

Ova kompanija, inače, s poslovima kopanja u Varešu započela je u svibnju 2018. godine, a dosadašnji rezultati pokazali su kako bi itekako isplativo bilo otvaranje novog rudnika u Varešu za jednu ili sve pronađene rude, što bi itekako utjecalo i na gospodarstvo BiH.

Navodno, upravo zbog ovog otkrića australijska kompanija trebalo bi u istraživanje uložiti 10 milijuna dolara.

Dnevnik.ba

Tagovi: