StoryEditor
nešto ne štima

Atif Dudaković "ne može" pratiti suđenje, ali može voziti automobil. Odvjetnik: "Upravo zbog toga što je u lošem zdravstvenom stanju imao je prometnu nesreću"

Piše desk  /  20.07.2022., 08:42h

Dok liječnici tvrde da bivši zapovjednik Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković nije u stanju pratiti suđenje za ratne zločine, to ga nije spriječilo da sjedne za upravljač i vozi pa čak i da sudjeluje u prometnoj nesreći, javlja Glas Srpske.

Suđenje u predmetu Atif Dudaković i drugi je nastavljeno u ožujku u Sudu BiH, nakon dvije godine pauze zbog pandemije korone, ali je proces i dalje gotovo na početku, jer Dudaković ne prisustvuje ročištima zbog zdravstvenog stanja, kako tvrdi obrana, a čekaju se i određeni nalazi vještaka. Da je  doživio nesreću potvrdio je njegov odvjetnik Asim Crnalić.

- Upravo zbog toga što je u lošem zdravstvenom stanju imao je prometnu nesreću. Ne znam kada je to točno bilo, niti gdje, a nedavno sam i ja saznao. Upozorio sam ga da ne smije voziti, jer zaista nije čovjek koji smije voziti jer ima tri vrste terapija. On je bolesnik i to ozbiljan bolesnik - rekao je Crnalić.

Iz Republike Srpske, s druge strane, navode da je istina potpuno drugačija. Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić podsjeća da su, u skladu sa svojim nadležnostima, aktivno sudjelovali u istrazi i dostavili brojne dokaze o zločinima pod Dudakovićevim zapovjedništvom u zapadnokrajiškim općinama.

- Postoji očigledna bojazan za Dudakovića i obranu, imajući u vidu sve dokaze i izjave svjedoka, da je osuđujuća presuda jedina realna. Jasno nam je da koriste sve da bi produžili proces, da ne dođe do osuđujuće presude. Potpuno je nevjerojatno da je, prema informacijama koje smo dobili, on vozio automobil i imao prometnu nesreću. Dakle, može voziti, ali ne može sudjelovati u sudskom procesu. Istina je da može - kazao je Kojić-

Ne može se, kaže, oteti dojmu da Sud BiH ima prste u svemu.

- I kada su počela ročišta poslije prvog vala korone, jedino koje je bilo stopirano je upravo u predmetu Dudaković. Uputili smo pismo predsjedniku Suda BiH, nudili čak i da snosimo troškove testiranja za osobe koje će toga dana biti prisutne na ročištu u Sudu BiH - podsjetio je Kojić.

Sada, dodaje, kada se došlo u situaciju da se s grupom postupajućih tužitelja dolazi do optužnica, na scenu je stupio Sud BiH.

- Inzistiramo na tome da se brže radi. Neke nalaze vještaka, liječnika čekamo po tri, četiri mjeseca, što je apsurdno i nevjerojatno. Ako nije sposoban, sve to je mogao pribaviti dok nisu održavana ročišta, ali se čekalo prvo da Sud maksimalno oduži proces zbog pandemije, da bi sada ušli u fazu da se ponovo svjesno odugovlači - rekao je Kojić.

Crnalić je, reagirajući na te optužbe, rekao da Centar nije adresa za davanje ocjena je li Dudaković sposoban ili ne pratiti proces.

- Nalazi i mišljenja su predavani Sudu te je ocijenjeno da postoje razlozi zbog kojih u iduća četiri mjeseca ne može prisustvovati glavnoj raspravi, a nakon toga ćemo vidjeti. Nadam se da će mu zdravlje biti bolje - poručio je Crnalić.

Posljednje ročište je održano u ponedjeljak, ali se Dudaković, ni vještak nisu se pojavili. Rečeno je da bi nalazi vještaka mogli biti za četiri mjeseca, tako da novo ročište očekuju u prosincu. Sutkinja Željka Marenić navela je da je Dudaković dostavljao dokumentaciju prema kojoj mu zdravlje nije bolje te da mu je zbog onkološke i kardiološke bolesti preporučeno strogo mirovanje.

Dnevnik.ba

26. ožujak 2023 13:56