StoryEditor
japan

Atentat: Bivši japanski premijer Shinzo Abe (67) upucan je u prsa tijekom govora u Nari

Piše DESK  /  08.07.2022., 06:24h

Japanski premijer s najdužim stažom upucan je u prsa dok je držao govor za predizbornu kampanju kandidata Liberalno demokratske stranke.

Bivši premijer Japana Shinzo Abe upucan je u prsa dok je držao govor u Nari, oko jedan sat istočno od Osake.

Lokalna televizija NHK javila je da su se u petak oko 11.30 čula dva pucnja.

image

Shinzo Abe

DRUšTVENE MREžE -

Gospodin Abe navodno ne pokazuje vitalne znakove, a policija je za NHK rekla da je muškarac koji izgleda u svojim 40-ima priveden nakon što je pronađeno da drži vatreno oružje.

Snimke podijeljene na društvenim mrežama pokazuju kako mještani žure u pomoć gospodinu Abeu. Zatim je helikopterom prebačen u Nara Medical University Hospital.

Slična snimka podijeljena na Twitteru prikazuje gospodina Abea kako stoji iza govornice uz nekoliko drugih kad se začuo pucanj praćen oblačićem dima.

Bivši guverner Tokija rekao je da je bivši premijer doživio srčani udar.

"Udarne vijesti: Bivši premijer Abe upucan je iz sačmarice tijekom govora u prefekturi Nara i bio je u stanju kardiopulmonalnog zastoja", napisao je u prevedenom tvitu.

"Terorizam je neprijatelj demokracije."

Gospodin Abe je pomagao kandidatu koji je vodio kampanju za Liberalno-demokratsku stranku u Nari uoči izbora za gornji dom u nedjelju.

Ovaj 67-godišnjak premijer je s najdužim stažem u povijesti Japana, a na čelnoj je dužnosti bio od rujna 2006. do rujna 2007. i ponovno od prosinca 2012. do rujna 2020.

G. Abe je prvi put izabran u japanski Zastupnički dom na izborima 1993., a imenovan je glavnim tajnikom kabineta 2005. prije nego što je sljedeće godine postao premijer.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:55