StoryEditor

Astronom o meteoritu koji je pao u Dalmaciji: "Vrijednost? Od 1000 eura do basnoslovno"

Piše D  /  10.03.2021., 09:03h

"Njegova veličina je bila veličine nogometne lopte, ali meteori se troše, pa sad smo došli na 100-tinjak grama, to očekujemo", pojasnio je Korlević.

"Vrijednost ovisi od kemijskog sastava, od 1000 eura do basnoslovno ako je jako rijetki materijal tako da će se i u komadićima razmjenjivati po institutima jer je njegova znanstvena vrijednost veća od one materijalne", rekao je naš poznati astronom za RTL.

Hrvatska meteorska mreža svake noći snima nebo nad Hrvatskom i uspjela je s četiri kamere snimiti pad meteora iznad Hrvatske.

"Računalo se odakle je došao, a na mapi Sunčevog sustava njegova putanja je išla blizu Jupiterove, sjekla Marsovu, Zemljinu, ušao je u Venerinu stazu i uletio je u Zemljinu atmosferu", pojasnio je Korlević. 

Potraga za meteorom malo kasni.

"Trebali smo ići prošli vikend, ali bilo je problema. Ići će se ovaj vikend, dvojica s dronovima. Radit ćemo na daljinski na neki način", kazao je Korlević.

Pojasnio je i kako prepoznati pravi meteor.

"Znamo po kristalima i unutarnjoj strukturi. A onda naši kolege sa Sveučilišta u Manchesteru ispituju izotopski sastav", pojasnio je Korlević.  

Točna lokacija pada je tajna

Meteor je pao u Dalmaciju na šire područje grada Šibenika. 

"Preciznije podatke o mjestu pada za sada nećemo iznositi u javnosti kako ne bismo prouzročili ‘meteorsku groznicu‘ i kako bismo eventualni nalaz zaštitili za potrebe znanosti. U potragu za meteorom će uskoro krenuti organizirana skupina članova naših astronomskih društava", objavili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

17. travanj 2024 19:22