StoryEditor

Astrofizičar koji radi za Pentagon: "Našli smo ostatke letjelica koje nisu sa Zemlje"

Piše D  /  29.07.2020., 08:07h

Iako je Pentagon tvrdio da je raspustio svoj tajni program identifikacije NLO-a još 2012., izgleda da je program samo premješten i preimenovan. Samo postojanje njegove preteče, zvane Napredni program identifikacije aerosvemirskih prijetnji, također je otkrio NY Times 2017., pet godina nakon što je navodno ukinut. Taj je program pak pokrenut 2007., a jedan od njegovih glavnih inicijatora bio je tadašnji predsjednik Senata Harry Reid. 

Ali njegova zamjena, Radna skupina za neidentificirane zračne fenomene, pojavila se prošlog mjeseca u izvještaju Senatskog obavještajnog odbora. U izvještaju se navodi kako je zadaća ove radne skupine "standardizirati prikupljanje i izvještavanje o neidentificiranim zračnim fenomenima, bilo kakvim vezama sa suparničkim stranim vladama i prijetnji koju predstavljaju američkim vojnim instalacijama i resursima".

Pentagonov tajni program morat će uskoro objaviti svoja otkrića 

Ono što je posebno zanimljivo je da će barem dio svojih otkrića morati objaviti unutar 180 dana od donošenja zakona o autorizaciji obavještajnih podataka. 

I dok se neki uključeni u program nadaju da će on pronaći dokaze za vanzemaljske letjelice o kojima se spekulira već desetljećima, glavni fokus je ipak na pitanju radi li se tu o naprednoj tehnologiji suparničkih vojnih sila, piše NY Times, a prenosi Index.

Senator Marco Rubio, predsjednik senatskog obavještajnog odbora, komentirao je za CBS da ga posebno zabrinjavaju NLO-i koji su viđeni kako lete iznad američkih vojnih baza - posebno ako su Rusija ili Kina napravile "nekakav tehnološki skok" koji im "dopušta takvu vrstu aktivnosti". 

"Možda postoji neko potpuno dosadno objašnjenje za to. Ali moramo to saznati", dodao je Rubio, inače poznat kao "jastreb" među američkim zastupnicima, odnosno zagovornik vojnih intervencija i održavanja američke vojne nadmoći. 

Međutim, bivši direktor NLO programa i bivši vojno-obavještajni dužnosnik Luis Elizondo potvrdio je da on i još nekoliko bivših državnih dužnosnika i vladinih znanstvenika vjeruju kako su objekti neutvrđenog porijekla zaista pali na Zemlju, a da su njihovi ostaci odneseni na analizu. 

Elizondo, koji je dao ostavku 2017. nakon 10 godina na čelu NLO programa, smatra da se taj program više "neće morati skrivati u sjenama" i da će "dobiti novu transparentnost". 

 

Pentagon već objavio službene snimke bliskih susreta s NLO-ima

Podsjetimo, teorije o NLO-ima, koje su dosad uglavnom spadale u domenu "alternativnog" i pseudoznanstvenog istraživanja, dobile su novi zamah i pozornost javnosti kad je Pentagon službeno objavio nekoliko snimki susreta američkih vojnih pilota s NLO-ima. 

A te je snimke još 2017. i 2018. objavila američka tvrtka To The Stars Academy of Arts & Sciences, koju je osnovao bivši član rock banda Blink-182 Tom DeLonge. Američka mornarica prošle je godine potvrdila njihovu autentičnost, ali i naglasila da nema saznanja o kakvim se točno objektima radi. Dužnosnik mornarice rekao je tada za CNN kako mornarica ne vjeruje da se radi o vanzemaljskoj letjelici. 

Bitno je pritom naglasiti da NLO ne označava nužno vanzemaljsku letjelicu, već naprosto letjelicu čija priroda i porijeklo nisu identificirani - kao što im i samo ime kaže.  

Bivši predsjednik Senata Harry Reid: Ako smo našli ostatke srušenih letjelica, moramo ih proučiti

Bivši senator Reid je za NY Times također rekao kako vjeruje da su rušenja NLO-a možda već zabilježena i da bi se ostaci tih letjelica, ako su pokupljeni, morali proučiti. 

"Nakon što sam proučio ovo, zaključio sam da postoje izvještaji - neki supstancijalni, neki ne - da vlada i privatni sektor imaju takve materijale u svom posjedu", dodao je Reid.

"Ekstremno je bitno da se informacije o otkriću fizičkih materijala ili pronađenih vozila objave", naglasio je bivši senator. 

 

Nijedan takav ostatak srušene letjelice nije javno predočen za neovisnu analizu, a za neke metalne fragmente koji su pronađeni laboratorijska analiza je potvrdila da su ljudskog, ne vanzemaljskog porijekla, piše NY Times. 

Usto, neki neobjašnjeni susreti s NLO-ima naknadno su dobili objašnjenja, a astrofizičari ističu da čak i nedostatak objašnjenja ne znači da se nužno, pa čak ni vjerojatno, radi o vanzemaljskim letjelicama. 

Astrofizičar koji radi za Pentagonov program: Pronašli smo ostatke svemirskih letjelica koje nisu sa Zemlje

Međutim, Eric W. Davis, astrofizičar koji je radio kao podizvođač, a zatim kao konzultant za Pentagonov NLO program od 2007., ustvrdio je da analiza nekih pronađenih materijala nije uspjela identificirati njihov izvor.

"Nismo ih mogli sami napraviti", zaključio je Davis, koji sad radi za obrambenog kooperanta Aerospace Corporation, za letjelice čiji fragmenti su otkriveni, misleći, po svemu sudeći, na čovječanstvo u globalu. 

Štoviše, Davis kaže da je brifirao navedenu agenciju ministarstva obrane, odnosno Pentagona, u ožujku i da su tema tog povjerljivog brifinga bili pronađeni ostaci "svemirskih letjelica koje nisu sa Zemlje". 

U sočne glasine oko NLO-a i vanzemaljaca uključio se i američki predsjednik Donald Trump, koji je u intervjuu u lipnju svom sinu Donaldu Trumpu mlađem rekao da zna neke "vrlo zanimljive" stvari o Roswellu, gradu u Novom Meksiku koji je, prema takozvanim lovcima na NLO-e, prvo mjesto rušenja NLO-a.

Ipak, kad ga je sin upitao hoće li objaviti te informacije, Trump je odgovorio: "Morat ću razmisliti o tome."

 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:07