StoryEditor

Assad: “Ako u iduće dvije godine ne oslobodim Siriju, dajem ostavku”

Piše D  /  29.07.2021., 22:59h

“Ako ne uspijem osloboditi Siriju u iduće dvije godine, podnijet ću ostavku, ali sam sto posto siguran da će Sirija biti oslobođena od terorizma”, izjavio je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad na sastanku s libanonskim političarima, prenosi libanonski dnevni list Addiyar.

Ono što stvarno želi Damask, prema riječima sirijskog predsjednika, jest Sirija slobodna od terorista i ekstremista i vraćanje uloge arapske zemlje na Bliskom istoku.

Kada se govori o vojnoj potpori koju sirijska vojska dobiva od Rusije i libanonskog pokreta otpora Hezbollah, Assad je pohvalio njihovo sudjelovanje, ali i boraca drugih zemalja koji se u Siriji bore protiv terorizma.

Assad je ponovio neuspjeh planova Turske, Katara, Saudijske Arabije i Jordana da unište Siriju, zemlju u kojoj će uskoro biti obnovljen mir i vratiti se sigurnost.

Assad je izjavio kako će sirijska vojska uskoro doći do Deir Ez-Zora na istoku i do Raqqe na sjeveru i poraziti ISIL, nakon čega će se posvetiti pokrajini Idlib, koja je trenutno pod kontrolom Al-Nusra Fronta, sirijskog ogranaka Al-Qaede. Međutim, nije htio govoriti o detaljima vojnih planova za oslobođenje područja pod kontrolom takozvanih pobunjenika, rekavši da su oni “tajni”.

Na kraju je naglasio da Sirija ima velike devizne rezerve i ogromne rezerve prirodnog plina koje nisu bile korištene, a njih će nakon oslobođenja Sirije vlada u Damasku koristiti za obnovu zemlje i kako bi se sirijskim izbjeglicama omogućio povratak kući.

U plinskom sektoru je rekao da je s ruskim Gazpromom postignut dogovor o eksploataciji plinskih polja, čime će vlada dobiti potrebna sredstva za oporavak i obnovu zemlje.

Suradnja Sirije i Iraka u borbi protiv terorizma

Iako proteklih dana kruže glasine da SAD i Jordan obučavaju posebne snage koje će u Siriji zauzeti područja uz jordansku granicu i tako prekinuti kopnenu vezu između Damaska, Bagdada i Teherana, izgledi za ostvarenje ovog plana postaju sve manji.

Naime, viši zapovjednik armije Hashd Al- Shaabi, krovne organizacije uglavnom iračkih šiitskih milicija koja prema izvorima Washingtona broji od 100 do 120 tisuća boraca, rekao je da će njegovi vojnici i drugi sirijski saveznici obavljati operacije u pograničnom području između Mosula i Deir Ez-Zora, gdje će  eliminirati prisutnost boraca takozvanog “kalifata” s obje strane iračko-sirijske granice.

“S obzirom na činjenicu da se operacija u Mosulu bliži kraju, snage Hashd Al- Shaabi će prijeći u pogranična područja sa Sirijom, gdje će u narednim danima početi novu kampanju u regiji. Sirijske snage i saveznici, uključujući i Hashd Al- Shaabi snage koji se već nalaze u Siriji, počet će s radom na sirijskom teritoriju i  operacije će e voditi na području od 180 kilometara”, rekao je Abu Ala Al-Velayi, viši zapovjednik Hashid Al-Shaabi snaga.

“Operaciji je cilj očistiti granicu od terorista između Sirije i Iraka. Kampanja će započeti s tri točke. Prvu točku će pokrivati sirijska vojska, a Hezbollah i naše snage će biti prisutne na druga dva pravca. Na kraju će se sve snage sastati u pograničnom području”, rekao je Al-Velayi.

Njegova izjava dolazi samo dan nakon najave da sirijska vojska uz pomoć Rusije priprema zatvaranje granice s Irakom.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:24