Article_Top_970x250

Asocijacije poduzetnika Hercegovine zahtijevaju hitnu primjenu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije u HNŽ

priopćenje za javnost

Asocijacije poduzetnika Hercegovine zahtijevaju hitnu primjenu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije u HNŽ

lip 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Apel Asocijacije poduzetnika Hercegovine (APH) prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija:

Uzimajući u obzir strpljenje koje su imali poduzetnici i svi zaposlenici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji-kantonu zbog sporog usvajanja takozvanog „korona zakona“, upućujemo apel županijskim-kantonalnim vlastima da se bez odlaganja usklade stavovi u Skupštini kako bi se otklonile sve prepreke za žurnu primjenu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Podsjećamo da je u ovoj županiji-kantonu „korona zakon“ značajno kasnio u odnosu na sve ostale kantone i više razine vlasti, a sadašnje stanje ukazuje na to može doći i do njegove opće blokade.
Pozivamo zastupnike u Skupštini HNŽ/K da političke prijepore, u službi predizbornih potreba svojih stranaka, za trenutak ostave po strani i okrenu se spašavanju firmi i radnih mjesta. 

Podsjećamo da bez potpore gospodarskim subjektima ova županija-kanton pada u još veću neizvjesnost, jer se nedjelovanjem ugrožava opstanak kompanija, radnih mjesta i buduće punjenje proračuna, što znači da ni korisnici proračunskih sredstava neće biti zaobiđeni ovom krizom.

Ne radi se ovdje samo o tome da treba podržati poljuljane privredne subjekte, kojima je bio zabranjen ili vidno reduciran rad u vrijeme prirodne nesreće u FBiH, nego i o narušavanju ukupne ekonomske stabilnosti županije-kantona, ukoliko zakon uskoro ne bude u primjeni.

Političke stranke od čijih ruku u županijskoj-kantonalnoj skupštini sve ovisi, jedine snose odgovornost za provedbu „korona zakona“, a onima kojima je namijenjena financijska pomoć Vlade HNŽ/K, neće biti od koristi međusobno prebacivanje odgovornosti između političkih stranaka.

Poduzetnici ne samo da očekuju žurnu primjenu „Korona zakona“ u županiji-kantonu, nego i što aktivniji pristup Vlade HNŽ/K i Ministarstva privrede u njegovoj realizaciji, kako on ne bi (p)ostao ''najbolji korona zakon'' samo na papiru, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba