Article_Top_970x250

Asocijacija poduzetnika Hercegovine traži da Vlada FBiH preuzme odgovornost za egzistenciju zaposlenih

Priopćenje

Asocijacija poduzetnika Hercegovine traži da Vlada FBiH preuzme odgovornost za egzistenciju zaposlenih

ožu 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Asocijacija poduzetnika Hercegovine objavila je priopćenje u povodu situacije uzrokovane koronavirusom. Prenosimo ga u cijelosti.

Poštujući u punoj mjeri i bez ikakvih zadrški aktivnosti koje se poduzimaju na svim razinama u našoj zemlji, Asocijacija poduzetnika Hercegovine želi još jednom ukazati koje su mjere neizostavne, a u nadležnosti su Vlade Federacije i kantonalnih/županijskih vlada.

Svi trebaju uzeti u obzir kako se u vrijeme velike društvene prijetnje, izazvane koronavirusom, gospodarstvenici i stanovništvo u našoj zemlji samoorganiziraju, prepušteni su sami sebi,  po ne zna se koji već put.

S obzirom da se na ovu borbu pripremamo i provodimo više-manje sami, od vlasti tražimo da nam olakšaju makar preživljavanje za vrijeme i neposredno nakon ove virusne nepogode.

Asocijacija gospodarstvenika Hercegovina zahtijeva ultimativno da se odobri sljedeće:

  • Plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi
  • Smanjiti trošarine/akcize za 50 posto
  • Da se jamči nesmetano korištenje usluga kao što su telefoni, električna energija, internet, komunalne usluge i slično, s odgodom plaćanja do prestanka stanja nesreće.
  • Uvođenje dohotka za sve uposlene u visini 500 KM od 1. travnja/aprila, gdje će privatnici preuzeti neto plaću, a država sve doprinose na sebe.

Istovremeno predlažemo da se svim korisnicima proračuna/budžeta, od općinskog do federalnog, uvedu iste mjere.

Svjesni smo da samo zajedno možemo opstati. Da bismo spriječili masovna otpuštanja, treba nam svima osigurati minimalnu egzistenciju idućih šest mjeseci.

Sami, bez pomoći izvršne vlasti, ovo nećemo moći izdržati, poručuju članovi Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

Dnevnik.ba