StoryEditor

Arnautović izmišlja da izborna reforma vodi podjeli BiH

Piše D  /  19.04.2021., 11:04h

Američko Veleposlanstvo u BiH, Izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini i Organizacija za europsku sigurnost priopćili su kako Središnje izborno povjerenstvo i njegovi članovi moraju biti nepristrani i objektivni odgovarajući na istupe člana Suada Arnautovića koji je praktički posredno i dvije međunarodne institucije uključene u proces izmjena Izbornoga zakona pokušao povezati s izmišljenim tvrdnjama da u procesu izmjena Izbornoga zakona HDZ BiH želi uspostaviti Herceg Bosnu te je pripojiti Hrvatskoj, piše Večernji list BiH

Takav Arnautovićev skandalozni istup dio je pokušaja miniranja pregovora o izmjenama Izbornoga zakona, što je zapravo i krajnji cilj dijela bošnjačke politike kako bi se sljedeće godine zadržao status quo. Iz Ureda za informiranje Veleposlanstva SAD-a u BiH odbacili su kao insinuaciju tvrdnju da izmjena Izbornoga zakona vodi osnivanju trećeg entiteta.

Uključiv proces

- Insinuacije da razgovori o izbornoj reformi vode osnivanju trećeg entiteta očito su netočne. Stav SAD-a o ovom pitanju je poznat i ostaje nepromijenjen. Mi odlučno odbacujemo svaku daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo reorganizaciji zasnovanoj na etničkim načelima. SAD je posvećen načelima Daytonskog sporazuma - BiH kao demokratska, multietnička, suverena i neovisna država s dvama entitetima, trima konstitutivnim narodima i neupitnim teritorijalnim integritetom. Svaka izmjena izbornoga zakonodavstva mora imati široku političku potporu i približiti zemlju europskim standardima. Nećemo podržati nijedan prijedlog koji krši ta načela. Pozivamo sve aktere da se suzdrže od donošenja prijevremenih zaključaka temeljenih na nepotpunim informacijama koji samo otežavaju izbornu reformu nužnu za napredak na putu prema EU - naveli su iz Ureda za informiranje Veleposlanstva SAD-a. Dodali su kako proces izborne reforme mora biti transparentan i uključiti stavove civilnog društva, institucija BiH i političkih stranaka.

Uključivanje SIP-a kao institucije iznimno je bitno za osiguranje vjerodostojnog procesa izborne reforme u skladu sa standardima ODIHR-a. Budući da izborna reforma utječe na sve građane BiH, potreban je jasan institucionalni proces - Međuresorna radna skupina. Proces Međuresorne radne skupine mora biti inkluzivan i transparentan kako bi se vjerodostojno provela tri stupa reforme: ograničena promjena Ustava kako bi se riješio problem presuda Europskog suda za ljudska prava, izmjene Izbornoga zakona kako bi se provele presude Ustavnog suda BiH te tehnička reforma u cilju poboljšanja integriteta izbora - objasnili su.

Neovisan i nepristran

Iz OESS-a su pak istaknuli kako SIP mora biti neovisna i nepristrana institucija.

- Članovi SIP-a moraju biti nepristrani i neovisni u svom radu i trebali bi djelovati s najvišim razinama integriteta i profesionalnosti. Nadalje, u skladu sa zakonodavstvom BiH, članovi SIP-a trebali bi biti izborni stručnjaci te, dok obavljaju dužnost u SIP-u, ne mogu obavljati dužnosti u tijelima političke stranke, udruga ili fondacija koje su organizacijski ili financijski povezane s političkom strankom, niti smiju biti uključeni u bilo kakve političke aktivnosti - dodali su, ali su pri tome iz OESS-a kazali da zakon ne zabranjuje članovima SIP-a javno izražavanje osobnih mišljenja. No, i to ima određenu granicu, smatraju iz OESS-a.

- Naravno, svi pojedinci kojima je povjerena javna dužnost trebali bi u svakom trenutku pokazati integritet i profesionalnost u interesu javne institucije koju predstavljaju - istaknuli su iz OESS-a i dodali kako podupiru isključivo SIP, a ne pojedine članove te institucije. Iz Izaslanstva Europske unije u BiH također su posredno odbacili insinuacije Suada Arnautovića oko toga da izborna reforma vodi podjeli zemlje. Stav EU-a zasnovan je na mišljenju EK-a o zahtjevu BiH za članstvo u EU i nedvosmislenoj opredijeljenosti teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH te nije predmet pregovora - dodali su iz EU-a te objasnili kako SIP mora ostati nepristrana institucija.

- SIP mora biti nepristran i neovisan u obavljanju važnog posla na jamčenju integriteta i transparentnosti izbornoga procesa. Stoga, uz civilno društvo, SIP mora imati važnu ulogu u okviru reformskoga procesa. Osiguranje neovisnosti ove institucije, uključujući neovisnost i nepristranost njezinih članova, od iznimne je važnosti - istaknuli su.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:17