StoryEditor
presica sip-a

Arnautović: Biračkim odborima je bilo važnije izvijestiti stranke nego nas, ni općinska povjerenstva nisu ispoštovala rokove

Piše desk  /  07.10.2022., 11:59h

Središnje izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije peti dan nakon izbora te se osvrnulo na probleme s kojima se suočava tijekom procesa prebrojavanja glasova.

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović na početku obraćanja osvrnuo se na probleme s biračkim odborima širom BiH.

"Nažalost, zbog neizvršavanja zakonskih obveza biračkih odbora sa skoro 16 posto biračkih mjesta, SIP je bio spriječen da javnostI u roku od 24 sata prezentira izborne rezultate sa skoro 1.000 redovnih biračkih mjesta za pojedine organe vlasti. Zbog njihovog nerada, veliki teret je pao na općinska izborna povjerenstva. Nakon što od biračkih odbora dobije svu dokumentaciju, općinsko izborno povjerenstvo utvrđuje objedinjene glasove za organe svih razina vlasti i o tome sastavlja zapisnik koji se podnosi SIP-u u roku od 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta", rekao je Arnautović.

Također, pojasnio je kako su prekršeni i dodatni rokovi.

"Pravilnik propisuje da ako općinsko izborno povjerenstvo nije u mogućnosti pravilno utvrditi rezultate, da podnosi zahtjev SIP-u za otvaranje vreća i prebrojavanje glasova. Taj rok je do srijede i on nije ispoštovan jer je bilo previše biračkih mjesta za koje nije bilo moguće utvrditi izborne rezultate. Izdali smo naredbe općinskim povjerenstvima o otvaranju vreća iz više od 60 općina za različite razine vlasti. Rok za izvršenje je istekao u srijedu u ponoć i to nije ispoštovalo 11 općinskih povjerenstava", pojasnio je predsjednik SIP-a.

Naglasio je kako su zahtjevi ponovno upućeni za 11 biračkih odbora.

"Jučer smo prema 11 općinskih povjerenstava uputili ponovno naredbu da odmah dostave rezultate s biračkih mjesta, pa čak i s onih koja nisu validirana, a da će njihova validacija biti izvršena u SIP-u. Glavni kontrolor rezultata će načiniti izvještaj za koja biračka mjesta će biti neophodno otvarati vreće i utvrditi rezultate", ističe Arnautović.

Osvrnuo se i na greške koje su se događale na izbornim mjestima.

"Pogrešno je pakiran materijal, pogrešno popunjavani obrasci, pojedini kandidati su imali više glasova nego sama stranka, što je nemoguće. Kao nikad prije, za ove izbore je dan poseban značaj edukaciji biračkih odbora. Najbitnije im je bilo da izvještavaju stranke, a ne općinsko izborno povjerenstvo. Dok god politički subjekti budu imali monopol nad sastavom biračkih odbora, imat ćemo ovakvu situaciju", mišljenja je Arnautović.

Na kraju, predsjednik SIP-a se osvrnuo i apelirao na parlament da donese odluke koje će prije svega tehnološki unaprijediti proces glasanja.

"Oni koji nas kritiziraju, mi nismo parlament i ne donosimo zakone. Ne možemo uvoditi nove tehnologije bez odluke parlamenta. Mi u ovom trenutku objavljujemo preliminarne rezultate i na njih nije dozvoljeno podnositi prigovor. Kada objedinimo rezultate, tada SIP donosi odluku o objavljivanju izbornih rezultata na koju će biti dozvoljeno uložiti žalbu u roku dva dana od donošenja odluke", rekao je predsjednik SIP-a, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

03. lipanj 2023 00:32