StoryEditor
naša stranka

Arnaut: Eksplicitno ne SDA-u, za HDZ BiH ne mogu garantirati, cilj je vlast

Piše desk  /  28.09.2022., 08:43h

Arnaut navodi da je moguće formirati vlasti bez SDA i HDZ BiH

Damir Arnaut iz Naše stranke i Predsjedatelj Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine za N1 je komentirao stavljanje Diane Kajmaković na američku crnu listu kao i predviđanja nakon Općih izbora koji će biti održani ove nedjelje.

Prvo je Arnaut govorio o Kajmaković i objasnio da je već u svibnju u suradnji s američkim institucijama dobio informacije o njenoj povezanosti s kriminalnim miljeom.

“Mi smo još u svibnju imali indikacije da se pored tih političkih veza dovodi u pitanje njena povezanost s kriminalnim miljeom”, kazao je Arnaut.

Također, Arnaut postavlja pitanje što radi Ured disciplinskog tužitelja pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine.

“Ono što se nije dogodilo, a trebalo se dogoditi, trebali su postupiti po svim saznanjima istražne komisije. Znate što nisu uradili? Mi smo dobili 80 predstavki građana u kojima ljudi detaljno opisuju navodne nepravilnosti koje Komisija ne može utvrđivati jer nemamo kapacitet niti nadležnosti i onda mi to proslijedimo UDT-u. Nikad nijedan predmet po tim pitanjima, prema mojim saznanjima, nije otvoren”, objasnio je Arnaut.

O natječaju za glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH na koji se prijavila i Kajmaković, Arnaut kaže da on treba biti poništen.

Očekivanja od izbora

O uspjehu Naše stranke u Parlamentu BiH, Arnaut kaže:

“Minimalno dva, eventualno tri mandata”.

Također, Arnaut navodi da je moguće formirati vlasti bez SDA i HDZ BiH.

“U državnom parlamentu mislim da je moguće”, rekao je Arnaut i objasnio da su u Našoj stranci eksplicitno protiv SDA, dok za HDZ BiH to nije slučaj.

“Ne može SDA biti nezaobilazan”, a na pitanje može li se kazati da će biti protiv koaliranja s HDZ BiH Arnaut je rekao:

“Ne mogu garantirati to. Moj cilj je da dođemo na vlast”, objasnio je kako, ne bi ponovo imali Josipa Grubešu kao ministra pravde BiH.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 17:14