StoryEditor
Bošnjačka lobistica

Arminka Helić kleveće Hrvatsku i Sloveniju po Velikoj Britaniji: Provode ruske interese

Piše Desk  /  19.01.2022., 10:33h
Tijekom rasprave britanskog parlamenta i izjave koja je usvojena zbog krize u Ukrajini te sve izvjesnijeg sukoba s Rusijom, Arminka Helić, članica Konzervativne stranke, naglasila je i "ruski utjecaj" u Bosni i Hercegovini.

Naime, Helić je, pozdravljajući izjavu britanskog parlamenta o potrebi jedinstvenog odgovora Rusiji zbog Ukrajine naglasila i bh. politički problem te je željela odgovore o stavu Zapada prema BiH, prenosi Klix.

"Osvježavajuće je vidjeti zapadno jedinstvo kada je riječ o obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta jednog saveznika (Ukrajina). Međutim, postoji još jedna zemlja koja je na vidiku Kremlja - Bosna i Hercegovina, gdje Rusi pokušavaju otvoriti još jedan front. Nažalost, u odgovoru nema istog jedinstva", kritizirala je Helić.

Poručila je da Velika Britanija zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama kada je riječ o sankcijama. Također je kazala kako ruske interese na Balkanu podržavaju Slovenija, Hrvatska i Mađarska.

"Zaostajemo za Sjedinjenim Državama u odgovoru primjenom sankcija, a naši europski saveznici podijeljeni su po sredini, a neki, poput Hrvatske, Slovenije i Mađarske, otvoreno podržavaju ruske interese na Balkanu. Hoće li ministar reći ovom Domu kako možemo bolje surađivati ​​s našim saveznicima i pokazati jedinstvo i u ovoj zemlji?", istaknula je Helić.

Na to je u ime ministarstva obrane Velike Britanije odgovorila baronesa Annabel Goldie, kazavši da ta država situaciju na Balkanu shvaća veoma ozbiljno.

"Redovno smo angažirani sa zemljama Zapadnog Balkana, ne samo s Bosnom i Hercegovinom, a s ovim zemljama imamo redovne ministarske angažmane. Trudimo se osigurati da podržavamo otpornost, pružamo obuku i savjete i trudimo se učiniti sve da potaknemo sklad i stabilnost. Uvjeravam svoju plemenitu prijateljicu da postoji veoma bliska komunikacija s državama Zapadnog Balkana i to smatramo važnim, jer je to područje od strateškog značaja", zaključila je baronesa Goldie.

Dnevnik.ba

09. prosinac 2023 14:08