StoryEditor
IZETBEGOVIĆ U BEČU:

"Armija RBiH 1994. nije izgubila nijednu bitku; HDZ želi zbiti patriote u jednu trećinu"

Piše desj  /  26.03.2022., 22:43h
U austrijskoj prijestolnici Beču je održana manifestacija „Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu“, kojoj je u svojstvu posebnog gosta prisustvovao zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, kazao da je cilj posjeta osnaživanje veza između matice Bosne i Hercegovine i njene dijaspore.

"BiH je imala ogromne probleme i teret koji je veliki i za neke razvijenije zemlje. Bavili smo se sobom, kao i vi. Vrijeme je da ojačamo naše veze, da zajedno radimo na napretku domovine. Mi moramo više uraditi za vas i vi morate više uraditi za domovinu", poručio je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio potrebu stvaranja uređenog sustava u BiH kao pretpostavke za vraćanje dijaspore.

"BiH ima 50.000 kilometara čistih rijeka, potoka, šuma, jezera, različitih minerala. Imamo i priliku da snažno razvijemo turizam, koji je buknuo u posljednjih nekoliko godina. Šanse su tu, a i vi ste sazreli. Treba napraviti infrastrukturu, tunele koji će spojiti naše gradove. Moramo uložiti i u obnovljive izvore energije, proizvodnju hrane. Pomoći ćemo vam u tome. Mi smo tu da vam budemo spona, da se nađe način da uložite u svoju zemlju",  kazao je Izetbegović.

Šef SDA je izjavio da su građani BiH vitalni i sposobni, te da im je neophodno omogućiti funkcionalan sustav u kojem će pokazati svoje sposobnosti.

"Mi smo u protekla dva desetljeća proveli brojne reforme. Nakon pada Travanjskog paketa krenula je kontraofenziva destruktivnih snaga. Međutim, naši rezultati se najviše vide tamo gdje žive oni koji vole državu BiH. Sarajevo samo danas ima jači ekonomski život nego cijeli entitet RS. Više se PDV-a naplati nego u cijelom entitetu RS. Naravno, i ti rezultati su nedovoljni. Moramo usporiti i zaustaviti odlazak mladih", izjavio je Izetbegović.

Govoreći o ratu u BiH, rekao je da 1994. godine Armija RBiH nije izgubila nijednu bitku, te da je 1995. nastavljena ofenzivama i oslobađanjem okupiranih teritoriju.

"Mi smo jedan ponosan narod koji je svašta u stanju izdržati ako smo jedinstveni",poručio je Izetbegović.

Najvažniji je, kaže, entitet RS, u kojem je neophodno ojačati politički poziciju "probosanskih" snaga.

"Nisam večeras došao da bih tražio glasove za sebe. Nisu važni izbori u FBiH, ali molim vas, glasujte vi koji ste iz RS-a. Sam Beč je dovoljan, kada bi masovno izašli. Deset ili dvadeset posto naše dijaspore da glasa bi u jednom danu promijenili situaciju u BiH", kazao je Izetbegović, dodavši da su "probosanske" stranke u RS-u napravile jedinstvenu listu s kojom će nastupiti na predstojećim Općim izborima.

Govoreći o posljednjim pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH, Izetbegović je slagao da je HDZBiH nastojao pritiskom ostvariti svoje "nerealne" političke ciljeve.

"Htjeli su većinu bosanskohercegovačkih patriota, koji čine najmanje 60 posto stanovništva, zbiti u jednu trećinu. To treba zaustaviti i to možemo zajedno",  poručio je.

Manifestaciji su također prisustvovali veleposlanik BiH u Austriji Kemal Kozarić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak i izaslanik Jasmin Čeljo, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago, predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić i predsjednik Skupštine Bijeljine Mustafa Gradaščević, priopćili su organizatori.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:53