StoryEditor
pregovori

Armenski i azerbajdžanski predsjednik svađali se pred Putinom

Piše hina  /  25.05.2023., 22:23h

Čelnici Azerbajdžana i Armenije u četvrtak su se otvoreno svađali pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u prepirci koja je još jednom ukazala na goleme razlike u stajalištima u vezi spornog Nagorno-Karabaha.

Na sastanku u Moskvi armenski premijer Nikol Pašinjan pokrenuo je pitanje Lačinskog koridora, ceste koja povezuje Armeniju s Nagorno-Karabahom, teritorijem unutar Azerbajdžana s većinski armenskim stanovništvom.

Azerbejdžanski aktivisti su od sredine prosinca blokirali prolaz tom cestom, a Pašinjan smatra da ona mora biti kontrolom ruskih mirotvoraca. Baku je u međuvremenu na koridoru postavio kontrolnu točku. 

„Azerbajdžan je, nažalost, blokirao taj koridor“, rekao je Pašinjan tijekom okruglog stola Euroazijskog ekonomskog vijeća u Moskvi. 

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev mu je odgovorio: „Azerbajdžan nije blokirao nikakav koridor. Nema potrebe koristiti ovu platformu za neutemeljene optužbe“.

Dvojica čelnika potom su se svađala nekoliko minuta, dok Putin nije uskočio rekavši da je riječ o osjetljivoj temi. Putin bi kasnije trebao održati trilateralne razgovore s čelnicima dviju država. 

“Sad ćemo imati priliku, kao što smo i dogovorili, o svemu razgovarati mirno, u poslovnoj maniri trilateralnog formata i nadam se da ćemo postići neke dogovore koji će promijeniti situaciju ne samo između Armenije i Azerbajdžana, nego i u regiji, prema putu konstruktivnog razvoja", rekao je Putin. 

„Uvjeravam vas da je to interes svih ovdje, apsolutno svih“, dodao je. 

Armenija i Azerbajdžan su u sukobu već tri desetljeća i vodili su dva rata zbog Nagorno-Karabaha. Posljednjih mjeseci obje strane izražavaju sve veću spremnost da potpišu trajni mirovni sporazum, no sukobi se nastavljaju.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 21:35