StoryEditor

Armenija odbacila mirovni sporazum s Turskom

Piše D  /  01.03.2018., 09:03h

Armenija je odbacila mirovni sporazum koji je potpisala s Turskom 2009. objavio je u četvrtak ured armenskog predsjednika, ugasivši nade u normalizaciju odnosa između dviju zemalja.

Armenija i Turska potpisale su povijesni mirovni sporazum kako bi obnovile međusobne odnose i otvorile granicu nakon stoljetnog neprijateljstva uzrokovanog osmanskim masovnim ubojstvom Armenaca u Prvom svjetskom ratu.

Sporazum su trebali odobriti parlamenti obiju zemalja, ali on nikada nije ratificiran i armenska i turska vlada međusobno se optužuju da ga pokušavaju promijeniti.

"Nakon rasprave, predsjednik (Serzh) Sarksyan potpisao je uredbu i Vijeće za nacionalnu sigurnost je odobrilo proceduru poništavanja protokola koji su potpisani 10. listopada 2009.", objavio je ured predsjednika, prenosi Hina.

Predsjednik je objasnio da je Armenija učinila sve "da ne ostavi teret rješavanja odnosa između Armenije i Turske na leđima budućih generacija."

"Ali Ankara... nije učinila niti jedan korak prema ratifikaciji i provedbi protokola i također je jasno dala do znanja da to niti ne namjerava učiniti."

Dodao je da je Armenija spremna surađivati s Turskom ubuduće, "bude li postojala volja na turskoj strani."

Turska na ovu vijest još nije reagirala.

Armenija je suspendirala postupak ratifikacije sporazuma nakon zahtjeva Turske da se prvo postigne dogovor o Nagorno-Karabahu, čime je željela umiriti svojeg saveznika Azerbajdžan.

Azerbajdžan strahuje da bi mogao izgubiti utjecaj na pregovore o povratu te regije, koju je izgubio u sukobu sa snagama koje je podržavala Armenija nakon raspada SSSR-a.

Armenski predsjednik naišao je također na velik otpor nacionalista kod kuće i moćne armenske dijaspore.

"Tursko vodstvo griješi ako misli da te dokumente može zauvijek držati kao taoce i ratificirati ih kada njemu to bude najviše odgovaralo", rekao je u govoru na Općoj skupštini UN-a prošle jeseni.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:58