StoryEditor
najnovija eskalacija

Armenija i Rusija razgovarali o armensko-azerbajdžanskom sukobu: Pokušat će stabilizirati situaciju

Piše hina  /  13.09.2022., 09:54h

Ministri obrane Rusije i Armenije razgovarali su u utorak ujutro i dogovorili se da će poduzeti napore za stabilizaciju situacije na armensko-azerbajdžanskoj granici, priopćilo je armensko ministarstvo obrane.

Baku i Erevan međusobno se optužuju za rasplamsavanje napetosti preko noći - najnoviju eskalaciju desetljećima starih neprijateljstava oko sporne regije Nagorno-Karabah.

Armenski ministar obrane Suren Papikjan rekao je da je razgovarao s ruskim kolegom Sergejem Šojguom i da su se njih dvojica "složili poduzeti nužne korake za stabilizaciju situacije".

Rusija je ključni moćnik u regiji i saveznik Armenije putem Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti koju vodi Moskva.

Rusija je poslala tisuće mirovnih snaga u spornu regiju 2020. godine kao dio dogovora o okončanju šestotjednih sukoba između dviju strana u kojima je Azerbajdžan postigao značajne teritorijalne dobitke.

Azerbajdžan i Armenija dogovorili su prekid vatre rano u ponedjeljak, ali se on raspao nekoliko minuta kasnije, objavili su azerbajdžanski mediji.

Sporazum o prekidu vatre stupio je na snagu u 9 sati ujutro po lokalnom vremenu, prema medijskim izvješćima i izvoru koji je htio ostati anoniman. No azerbajdžanski mediji izvijestili su da je ubrzo prekršen.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:02