Article_Top_970x250

Arifović i Smajlović osuđeni za zločine u Srebrenici i Bratuncu

nepravomoćne presude

Arifović i Smajlović osuđeni za zločine u Srebrenici i Bratuncu

ruj 14, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Izeta Arifovića na deset godina zatvora za ubojstva civila na području Srebrenice i Bratunca, a Suada Smajlovića na godinu i dva mjeseca za skrnavljenje tijela.

Arifović je proglašen krivim za ubojstva dvojice civila u Srebrenici, a koji su zarobljeni 12. srpnja 1992. godine u mjestu Zalazje kod Srebrenice, kao i da je 21. lipnja 1992. u mjestu Ratkovići kod Bratunca ubio Živana Prodanovića, piše Detektor.ba.

Presudom je Smajlović proglašen krivim da je pucanjem u tijela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje, ali je oslobođen krivnja za sudjelovanje u ubojstvima.

Vijeće Suda BiH je Amira Salihovića oslobodilo krivnje za nezakonito uhićenje devet osoba nakon vojne akcije u Zalazju 12. srpnja 1992. i njihovo odvođenje u nepoznatom pravcu od kada nisu više viđeni.

Predsjedavajući sudac Staniša Gluhajić je rekao da je Vijeće poklonilo vjeru dijelu iskaza ključnog svjedoka Optužbe O2, kao i da je utvrdilo da su oštećeni imali status civila.

Gluhajić je pojasnio da je na osnovu izkaza O-2 Vijeće ustvrdilo da je Arfović pucao u jednog od zarobljenika kod zgrade tadašnje policijske stanice u Srebrenici, što proizilazi i iz drugih dokaza, no on je istaknuo da ne proizilazi da je ta osoba preminula, zbog čega je Arifović proglašen krivim samo za “ozljedu tjelesnog integriteta”.

Prema obrazloženju presude, Sud nije mogao utvrditi da je Smajlović pucao u jednog od zarobljenika, kao i da O-2 nije mogao potvrditi navode ove točke optužnice. Vijeće je poklonilo vjeru iskazu O-2 kada je govorio o ubojstvu Prodanovića, kazavši da je bio neposredni očevidac.

“Vijeće nije prihvatilo alibi Arifovića da je bio teško ranjen u to vrijeme i da se teško kretao, kao ni Smajlovića da nije bio u Srebrenici”, rekao je Gluhajić.

Predsjedavajući sudac je istaknuo i da, u nedostatku dokaza, Vijeće nije moglo van razumne sumnje utvrditi da je Salihović počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Nepravosnažnom presudom optuženi su oslobođeni troškova naknade, a oštećeni se sa imovinskoopravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

Po objavljivanju presude, doneseno je rješenje kojim se Arifoviću određuje mjera zabrane putovanja van države, prelaska granice s osobnom iskaznicom, te će se mu se oduzeti putne isprave. Arifoviću je također naloženo da se jednom tjedno javlja najbližoj policijskoj stanici.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250