Article_Top_970x250

“Arcelor Mittal Prijedor” priznao utaju 6,4 milijuna KM poreza

utvrdila revizija

“Arcelor Mittal Prijedor” priznao utaju 6,4 milijuna KM poreza

lip 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

“Arcelor Mittal Prijedor” priznao je utaju poreza transfernim cijenama i sve utvrđene obaveze platio Poreznoj upravi Republike Srpske (PU RS). Kompletna dokumentacija u tom predmetu utaje poreza dostavljena je Ministarstvu unutarnjih poslova RS.

Naime, Studija transfernih cijena “Arcelor Mittala“, čiju je izradu naručila PU RS, završena je krajem prošle godine i pokazala je da je “Mittal” imao transferne cijene s dvije povezane firme, koje ne odgovaraju tržišnim, čime je Proračun RS-a oštećen za više od 3,3 milijuna maraka, piše Capital.

U međuvremenu su izračunane i kamate, pa je dug “Mittala“ porastao na 6,4 milijuna maraka.

To su za Capital potvrdili i u Poreznoj upravi koja je, nakon što je ustanovljeno da transferne cijene ne odgovaraju tržišnim, kontrolom utvrdila da obračunati porez na dobit za period 2010-2013. godina iznosi ukupno 6,4 milijuna KM s kamatama.

“Ove obaveze su naložene s dva rješenja. Porezni obveznik ‘Arcelor Mittal Prijedor’ nije uložio žalbu i u potpunosti je izmirio ove rješenjima naložene porezne obaveze“, istakli su u PU RS.

Potvrdili su da je “Porezna uprava Ministarstvu unutarnjih poslova RS, koje radi pod nadzorom nadležnog tužiteljstva, dostavila zapisnike, rješenja i spomenutu Studiju transfernih cijena ‘Arcelor Mittal Prijedor’“.

Analizirana dokumentacija o transfernim cijenama “Arcelor Mittala” za period 2010-2013. godina pokazala je da je ta kompanija imala transferne cijene koje ne odgovaraju tržišnim s kompanijama “Arcelor Mittal Zenica” i “Arcelor Mittal Sourcing”.

Priča u vezi s transfernim cijenama u “Arcelor Mittalu” traje već nekoliko godina. Prvo rješenje Porezne uprave RS, kojim je utvrđeno da je prijedorska kompanija na osnovu transfernih cijena utajila oko 50 milijuna KM, a koje je potvrdilo i Ministarstvo financija, poništio je sud 2016. godine i sve vratio na početak.

U ponovljenoj kontroli Porezna uprava 2018. godine je utvrdila da “Mittal“ treba RS-u platiti 49 milijuna KM, na što se ova firma ponovo žalila Ministarstvu financija. Žalba je čuvana u ladici Ministarstva, a prema neslužbenim informacijama, sve zbog zahtjeva Marka Pavića koji je više puta otvoreno štitio interese “Mittala”.

U međuvremenu je odlučeno da se uradi Studija transfernih cijena od strane nezavisne konzultantske kuće.

Istovremeno s povlačenjem Marka Pavića s pozicije predsjednika DNS-a, kako piše Capital, Studija je završena, nakon čega “Mittal” plaća obaveze, značajno manje od prvobitno utvrđenih od strane PU RS.

Dnevnik.ba