Article_Top_970x250

Arapović: O nama ovisi koliko će mjere trajati, 20 posto zaraženih može biti bez ikakvih simptoma

SPECIJALIST INFEKTOLOG SA SKB MOSTAR

Arapović: O nama ovisi koliko će mjere trajati, 20 posto zaraženih može biti bez ikakvih simptoma

tra 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Prof. dr. Jurica Arapović, specijalist infektolog iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, rekao je u intervjuu za portal Bild.ba da se osjeća dobro, progovorio je i o zdravstvenom stanju kolega i ravnatelja te bolnice Ante Kvesića i o tomu do kada bi mjere uvedene zbog pandemije korona virusa mogle trajati.

Iako se nalazi u samoizolaciji kaže da se osjeća dobro.

“Osjećam se za sada dobro. Još par dana pa testiranje i povratak na posao. Malo je nezgodno jer nije bilo mogućnosti izlaziti vani. Svi oni koji ulaze u samoizolaciju moraju biti svjesni toga, ali i distance i posebnosti u kojima živite unutar obiteljske kuće ili stana”, rekao je Arapović za Bild.ba.

Zaraženo 13 djelatnika SKB Mostar

Dodao je da je do sada je zaraženo 13 zdravstvenih djelatnika iz SKB. Od toga je, kaže, pet liječnika.

-Za sada su svi dobro i na kućnom liječenju, i jednog koji je u bolnici. Svi drugi kontakti unutar SKB Mostar su pod zdravstvenim nadzorom tj. u samoizolaciji 14 dana od zadnjeg kontakta s pozitivnom osobom, rekao je Arapović.

Solidno smo se pripremili

Upitan kako se u SKB Mostar nose s pandemijom koronavirusa specijalist infektolog  je rekao:

-Mislim da smo se bili solidno pripremili. Krenuli smo odvažno, načinili smo izolacijsku jedinicu zahvaljujući vodstvu SKB Mostar, razumijevanju i pomoći Vlade HNŽ, ali kasnije pomoći Vlade FBiH i brojnih drugih dobrotvora. Uvijek može ili moglo je biti bolje. Situacija se promijenila nakon što smo zaprimili prvog bolesnika. Onda se sve mijenjalo u hodu i prilagođavalo. Trenutno cijela pažnja u organizacijskom i izvršnom smislu je usmjerena na COVID-19 bolnicu koja je kao zasebna jedinica u punom kapacitetu profunkcionirala krajem ožujka, i to unutar nepuna 2 tjedna od prvog registriranog bolesnika s COVID-19 u HNŽ, rekao je dr. Arapović osvrnuvši se i na stanje u Hercegovačkim županijama koje gravitiraju ka SKB Mostar:

” Prvo želimo da se ova pandemija u Hercegovini ne razbukta i da nam zdravstveni sustav ne kolabira. Drugo, želimo da nam se zdravstveni djelatnici ne zaraze i budu oprezni. To smo organizirali kroz trijažne punktove. Znate i sami da su u nekoliko dana razapeti šatori skoro ispred svih kliničkih centara. Također, u HBŽ bolnica u Livnu se dobro pripremila. Bio sam osobno u OB Livno gdje sam s njima pokušao reorganizirati određene detalje koji se tiču postupanja u izolaciji i samog puta bolesnika s COVID-19. Najvažnije je u svemu da su svi liječnici svjesni susreta „oči u oči“ s virusom. Sve drugo je izgledno za organizaciju i zato nije bilo problema. Manje više svi klinički centri su dobro organizirani, a manji centri su na neki način u tom organizacijskom smislu imali određenih problema. Uglavnom problem COVID-19 nije problem infektologa i epidemiologa, već cijelog zdravstvenog sustava. Tko to prije  shvati, manje će posljedica trpjeti institucije gdje radi”, rekao je za Bild.ba infektolog Arapović.

Ako bude discipline gotovo do ljeta

Osvrćući se na to koliko bi trebale potrajati restriktivne mjere kako bismo se izborili s koronavirusom dr. Arapović kaže da je sve do nas.

-Danas sam izjavio za jednu dnevnu tiskovinu da će se ukoliko bude discipline sve iskontrolirati do ljeta, naravno nitko ne može jamčiti nestanak virusa. To se zasigurno neće dogoditi bez cjepiva ili novog lijeka. Kina je to učinila uz vrlo rigorozne i restriktivne mjere za 75 dana. Vjerujte mi to nitko, osim Kineza, nije kadar učiniti. Treba uzeti u obzir da je to bilo u zimskom razdoblju kada je to bila dosta zahtjevna borba protiv ovog virusa (SARS-CoV-2) uzročnika COVID-19, rekao je Arapović.

Upitan koji je najopasniji način prenošenja koronavirusa dr. Arapović kaže da to ovisi od više čimbenika.

“To je opet ovisno niza čimbenika, najčešće od broja virusnih čestica iz izvora infekcije (simptomatski ili asimptomatski), imunološke podložnosti osobe koja će oboljeti i duljine izloženosti. Način prijenosa je kapljični i kontaktni. Slično kao gripa i druge virusne bolesti. Jedna osoba može zaraziti njih na desetke, u prosjeku 5-7 po novim istraživanjima što ga svrstava duplo, ako ne i više, zaraznijim od gripe”, kazao je Arapović.

Bez ikakvih simptoma 10-20 posto pozitivnih

Istaknuo je i da su testovi na koronavirus u SKB Mostar pouzdani i dobri.

“Testovi su pouzdani i dobri. Međutim dosta negativnih testova bude radi testiranja osoba ili kontakata koji nemaju simptome. Valja znati kako u zamahu epidemije 10- 20% osoba može biti pozitivno bez ikakvih simptoma. Imamo nekoliko bolesnika koje smatramo izliječenima, a otpušteni su iz COVID-19 bolnice nakon minimalno dvotjednog tretmana. Iako mislim da izlječenje od ove bolesti ne može nastupiti prije 28 dana”, rekao je dr. Arapović.

Dezinformacija o dr. Kvesiću

Upitan može li komentirati je li ravnatelj SKB Mostar, dr. Ante Kvesić, zaražen koronavirusom (spomenuti portal navodi da su iz nekoliko izvora dobili takvu informaciju), dr. Arapović kaže da se radi o dezinformaciji.

-Ma ne, opet dezinformacija. Ravnatelj bi to obznanio vama prije nego li meni, vjerujte u to, rekao je dr. Arapović.

Neka nadležni rade svoj posao

Komentirajući kako otkriti prijenosnike koji nemaju simptome i je li to realno najopasnija varijanta za nas, infektolog Arapović kaže da je to realan problem.

-Upravo zato uvodimo restrikcije kretanja i socijalnu distancu. Nošenje maske i slično. U pravilu najbolje bi bilo njih što više „strpati“ u kuću ili stan, da se ne šetaju okolo. To je ozbiljan problem, ako su takvi među nama, a trebali biti pod zdravstvenim nadzorom (samoizolaciji). Moram priznati da ih je bilo po Hercegovini. Neka nadležne službe rade svoj posao i tragaju za njima, tvrdi dr. Arapović.

Kaže da o eventualnim posljedica virusa u tijelu onoga koji je prebolio zarazu ovisi mnogo čimbenika.

“Sve ovisi. Ako je bila upala pluća s početnim ARDS (akutni respiratorni distres sindrom), takvi bolesnici mogu ostati s trajnim posljedicama i sa značajnim oštećenjem plućne funkcije. No, u najvećem postotku infekcija je bezopasna. Budemo vidjeli kroz par godina kada se ovo sve završi i kakve su posljedice. O tom pitanju trenutno, nakon tri mjeseca pandemije, je neozbiljno davati ikakve procjene”, rekao je dr. Arapović.

Osvrnuo se i na veoma zanimljivo pitanje o tome može li se osoba koja je preboljela zarazu ponovno zaraziti. Kaže da se upravo takve objave sada vrte po različitim portalima.

Nije isključena mogućnost mutacije

-To su sada nekakve objave koje se vrte po raznim portalima. Najnovija objava dolazi iz J. Koreje. No, njihovi zdravstveni autoriteti ne znaju još uvijek je li to isti virus koji je malo duže perzistirao u organizmu ili novi virus nakon reinfekcije. Trebat će o tome tako razmišljati. S druge strane, nije isključena mogućnost mutacije virusa, što bi bio veći problem po nas. Iako je to sada manje vjerojatno, no nije isključeno, rekao je dr. Jurica Arapović, prenosi HMS.

Dnevnik.ba