StoryEditor

Arapi u Ilidži grade na nacionalnom spomeniku i jedinom očuvanom naselju iz brončanog doba

Piše D  /  11.08.2018., 05:08h

Kako se u Bosni i Hercegovini čuvaju nacionalni spomenici najbolji primjer je Općina Ilidža. Umjesto "šljunkare" kako načelnik ove općine Senaid Memić naziva Arheloško područje- prapovijesno naselje Butmir gradit će se luksuzno naselje River Walk.

Na, još uvijek, nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine bahreinska firma "M-Investment Group" gradi  159 luksuznih stanova, tržni centar, sportski centar i bazen. Sve ove luksuzne objekte bahreinski investitori grade pod pokroviteljstvom Senaida Memića, kako je pisalo na tabli unutar gradilišta, prenosi Žurnal.info.

(NE)OBAVIJEŠTENA JAVNOST

Vlasnik parcele, koja se nalazi u sklopu nacionalnog spomenika bio je Kemal Marić iz Mostara. Polovinom 2016. godine Marić osniva firmu "M-Investment Group". U vlasništvo firme prelazi i parcela koja se nalazi na nacionalnom spomeniku BiH. Potom krajem prosinca 2016. godine Općina Ilidža šalje zahtjev za brisanje sa liste nacionalnih spomenika većeg dijela parcela koje se nalaze u sklopu nacionalnog spomenika BiH.
Početkom ožujka 2017. godine Marić prodaje firmu osmorici bahreinskih investitora. Novi vlasnici firme i zemljišta su Abdulhusain Khaul Murtadha Dewani, Abdulhameed Mohamed Hasan Dawani, Kahem Jawad Jasim Allaith, Ahmed Saleh Mulu Ahmed Alnoaimi, Abbas Vusuf Ahmed Abdulla, Sayed Najeeb Isa Marzooq Alkhabbaz, Sayed Saeed Isa Marzooq AlkhabbazSayed Ahmed Isa Marzooq Marzooq.

Početkom 2018. godine novi vlasnici zemljišta počinju sa gradnjom dok Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika zajedno sa Općinom Ilidža organizuje “prezentaciju” koja je u stvarnosti javna rasprava o izmjenama Odluke o proglašenju nacionalnog spomenika arheološkog nalazišta Prahistorijsko naselje Butmir. Dok bahreinski ” investitori” grade na nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine i to pod pokroviteljstvom načelnika Memića, Komisija i Općina prezentiraju javnosti prijedlog izmjene i dopune Odluke kojom će smanjiti nacionalni spomenik sa 65 na osam hektara. Načelnik Memić otišao je korak dalje pa je nakon “prezentacije” u intervju za portal ‘source.ba‘ rekao da nacionalni spomenik neće biti osam već oko četiri hektara. Od “prezentacije” Komisije prošlo je već skoro četiri mjeseca.

Odluka o brisanju većeg dijela nacionalnog spomenika još uvijek nije objavljena u Službenom glasniku BiH. A izgradnja stambeno- poslovnog prostora već je došla do petog kata.

“Projekat pod nazivom “River Walk" proteže se na površini od 6805 m², a nakon izgradnje sadržavat će 28306 m² stambenog i poslovnog prostora. Pored stambenog poslovnog prostora planirana je i izgradnja podzemnih garaža”, navedeno je u promotivnom tekstu ove firme na portalu Klix.

Iz M-Investment Group za Žurnal kratko su rekli da imaju sve neophodne dozvole za gradnju. Za informacije o tome kako su dobili te dozvole javit će se kada vlasnik odobri da mogu govoriti za medije.

I dok se čeka bahreinske investitore da objasne javnosti kako su dobili dozvole da grade na nacionalnom spomeniku, podsjetimo na izjavu načelnika Memića od prije par mjeseci: "Dozvole su u proceduri".

Bez obzira na činjenicu da je inspekcija obustavila radove, gradnja je nastavljena, a da će bez problema biti i završena najbolje pokazuje odgovor Zijada Halilovića, stručnog suradnika za povijest u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BIH iz travnja ove godine.

Ne vidim način da zaustavimo sada to”, kratko je objasnio Halilović.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 13:21