StoryEditor

Apsurd bh. pravosuđa: Nehru Ganić, optužen za ratni zločin, postao sudski vještak

Piše D  /  14.06.2018., 09:06h

Nehru Ganić je bio ratni komandant Teritorijalne obrane muslimanske vojske u Brezi. Iste one jedinice koja je, zajedno sa svojim komandantom 10. lipnja 1992. godine bila dio udruženog zločinačkog pothvata. Prema optužnici, sudjelovali su u općem napadu na selo Čemerno, u kojem je monstruozno likvidirano sv srpsko stanovnišetvo koje su zločinci u selu zatekli - djeca, žene, starci, zarobljenici. Zajedno sa izvršiteljima iz Breze i Vareša, Ganićeva jedinica sve objekte je porušila ili spalila. I zatrla tragove sela koje više ne postoji, prenosi Glassrpske.

Sve ove navode Tužiteljstva tvrdio je i Sud BiH. Ali, umjesto u pritvor i na optuženičku klupu, u suđenju koje neobjašnjivo nikako da počne, Nehru Ganić ušetao je slobodan, u sudski kompleks! Pred sudnicom s optuženima i njihovim advokatima “razrađivao” je taktiku. A onda zasjeo na klupu za vještake – “pravednike” kako to esnaf voli da kaže.

Duže od dva sata, baš kao studentima vojne akademije, objašnjavao je taktiku ratovanja, borbene rasporede i vojna pravila. Crtao karte, pretpostavljao, po samo njemu znanim kriterijima, procjenjivao i na kraju, “velikodušno” sudskom vijeću “sugerirao” kako njegov ratni suborac i također komandant bataljuna, koji je zločin nad Srbima počinio u naselju Bukvik kod Brčkog, nije mogao spriječiti ili kazniti počinitelje.

Na ovakav nonsens u sudnici, odreagirao je jedino tužitelj Miroslav Janjić. Odbio je da ispituje optuženog za ratni zločin. No kakva volšebna slučajnost – od traženog video-materijala cijelog ročišta, baš taj dio snimka nije nam dostavljen.

“Ispitivanje vještaka protiv koga je potvrđena optužnica za ratne zločine predstavlja kršenje svih načela Zakona o kaznenom postupku BiH i omalovažavanje žrtava srpske nacionalnosti, kao i svih žrtava u BiH. Ja u tome ne želim da sudjelujem!”, izjavio je tužitelj Janjić.

Tko je prekršio Zakon o javnom informiranju i načinio “selekciju” video-materijala, stručne službe Suda BiH ili Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Džemila Begović!? Ista ona, koja je 12 godina radila kao tužitelj i selektivno istraživala ratne zločine. A onda je presvukla togu i počela da presuđuje u istim tim predmetima “zaboravljajući” ono što i brucoši pravnog fakulteta znaju – da je iz predmeta u kojima je radila kao tužitelj, kao sudija bila obavezna da zatraži vlastito izuzeće. I o tome da obavijesti predsjednika Suda.

Ali, ona je “zaboravila” oboje – sve dok, na pritužbe advokata optuženih, nije odreagirao Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH i Begovićevu “sklonio” iz Odjeljenja za ratne zločine u ono koje sudi za organizovani kriminal. U svim predmetima, osim ovog!

Zašto su Mensur Đakić i Begzad Kajtazi izuzetci od pravila, odgovor smo tražili više puta u Sudu BiH. Nismo ga dobili. Samo je povremeno “zaboravna” Begovićeva još početkom travnja, kada je zarad pravde i pravičnosti tužitelj Janjić, tražio izuzeće optuženog vještaka “obećala” da će on ipak svjedočiti! Ne obazirući se na mišljenje kolega u vijeću Jasmine Kosović i Darka Samardžića!

Odluka u pisanoj formi od Suda do Tužiteljstva “putovala” je više od dva mjeseca i postupajućem tužitelju, bar tako tvrdi ni do danas nije dostavljena. A trebala je! Advokat optuženog Kajtazija, protiv kojeg je nedavno tužitelj podnio prijavu zbog prijetnji i uvreda, a zbog fizičkog nasrtaja, danas je zadovoljan svojim “remek djelom”. Brani neobranjivo i krivicu prebacuje na tužitelja!

“Cilj je da se diskredituje vještak to je teška zloupotreba Tužiteljstva da se u tijeku vještačenja optuži za ratne zločine”, rekao Osman Mulahalilović advokat Mensura Đakića.  

A vještak i optuženi ratni zločinac Ganić, vještačio je i ranije u korist svojih suboraca optuženih u predmetima Viktor Bubanj, Trusina i drugim! Baš kao i Martin Frančešević, koji je pred drugim vijećem u predmetu Sakib Halilović i Elfeta Veseli od vještačenja izuzet onog momenta kada je vijeće saznalo da se protiv njega vodi istraga! A Frančešević je tek osumnjičeni zločinac, za razliku od optuženog Ganića!

Dnevnik.ba

 

20. travanj 2024 06:43