Article_Top_970x250

Apelacija Ustavnom sudu BiH: Sporne su ulice Alije Izetbegovića, Patriotske lige i Zelenih beretki u Sarajevu

traži se ukidanje

Apelacija Ustavnom sudu BiH: Sporne su ulice Alije Izetbegovića, Patriotske lige i Zelenih beretki u Sarajevu

pro 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: RTRS

Novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić priprema apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog "uvredljivih naziva ulica u Sarajevu".

- Ovim dokumentom osporavamo ustavnost i zakonitost mnogih naziva ulica u Sarajevu i pozivam se na konstitutivnost tri naroda u BiH. Apelacija će biti u sudu početkom iduće godine. Sve ćemo osporiti u Sarajevu, a ako treba idemo i do Suda u Straßburgu - rekao je Ćosić za Večernje novosti.

Ćosić, koji priprema ovaj dokument s timom odvjetnika, istaknuo je da Srbi "ne mogu biti okvalificirani da su učinili nešto loše ovom gradu".

- Najveće pravo na Sarajevo i Sarajevsko polje polažu Srbi koji su ga stvarali – izjavio je Ćosić, koji se nije potrudio da svoju izjavu potkrijepi činjenicama.

Ističe se da su nekadašnje nazive ulica, koje su svojevremeno nazivane po povijesnim osobama koje nemaju vezu s BiH, zamijenila imena prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, Patriotske lige, Zelenih beretki i druga imena i nazivi za koje Ćosić kaže da su "uvredljivi za Srbe i druga dva konstitutivna naroda u BiH".

Ono što je u ovom slučaju pohvalno jeste da će Ćosić upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH još jednom potvrditi legitimitet i značaj ove institucije.

Dnevnik.ba