StoryEditor

Apel za pomoć osobama s invaliditetom u Mostaru

Piše D  /  09.07.2021., 01:07h

Deset osoba s invaliditetom iz Mostara donedavno je svakodnevno dolazilo na “dnevni boravak”, gdje su imali priliku družiti se i svladavati svakodnevne životne vještine kroz edukacije.

“Na žalost, ‘dnevni boravak’, kao najznačajniji servis podrške osobama s intelektualnim i kombiniranim teškoćama, starijim od 18 godina, u Suncu je obustavljen zbog nedostatka financijskih sredstava. Trenutno nema donatora, a nema ni sretnih lica koja se raduju dolasku u Sunce”, priopćeno je iz navedene udruge.

Dodaju kako je za svakodnevne aktivnosti dnevnog zbrinjavanja deset korisnika (hrana, prijevoz, edukacije, radionice i radni materijal, posjete, troškovi režija i osoblja) potrebno oko 2500 maraka mjesečno.

“Odlučni smo da Sunce opstane i vrati osmijeh na lica naših korisnika, zato se obraćamo dobrim ljudima, svima koji prepoznaju značaj podrške osobama s intelektualnim i kombiniranim teškoćama, koje bi bez Sunca ostale u svojim domovima, bez mogućnosti da uče, informiraju se, druže, razvijaju svoje sposobnosti, savladavaju razne vještine, izrađuje unikatne proizvode – da pokažu da su ravnopravni i jednako vrijedni baš kao i drugi članovi zajednice”, ističe se u priopćenju.

Udruga Sunce prethodne 23 godine koliko egzistira radi na poboljšanju kvaliteta života osoba s invaliditetom kroz socijalizaciju, dnevno zbrinjavanje, podršku stanovanju u lokalnoj zajednici, edukacije, osposobljavanje za rad i zapošljavanje, te podršku obiteljima osoba s invaliditetom, kako bi osobe s invaliditetom mogle živjeti dostojanstvenije, bez barijera i predrasuda, sudjelujući u svim sferama života.

“Dnevni boravak”, kao i sve druge aktivnosti financiraju se isključivo kroz projekte, uz podršku dobrih ljudi i malim dijelom od vlastitih prihoda (prodaja unikatnih radova).

Iz Udruge ističu kako nikada nisu postali korisnici proračunskih sredstava, iako je, kako navode, Udruga zasigurno renomirana organizacija, koja je učinila mnogo u oblasti poboljšanja kvaliteta života osoba s invaliditetom.

“Vjerujemo da će se dobri ljudi, kao i mnogo puta do sada, odazvati na naš apel, te u skladu s vlastitim mogućnostima, financijski podržati nastavak pružanja usluge dnevnog zbrinjavanja osoba s intelektualnim i kombiniranim teškoćama u Suncu”, stoji u priopćenju.

Pomoći Udruzi “Sunce” zainteresirani građani mogu učiniti novčanom uplatom na račune:

KM Ž-R Raiffeisen Banka 1610300003350090

Devizni Ž-R Raiffeisen Bank 0620000975-1

SWIFT RZBABA2S BA 3916112000004533

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:23