StoryEditor
na valentinin zov

Ante se iz Njemačke u rodnu Slavoniju vratio zbog ljubavi

Piše desk  /  02.02.2022., 14:41h
"Puno je svijeta otišlo. Ima puno praznih kuća, ima puno staračkih domaćinstava, mladi su otišli", rekla je Ankica Perić, Sibinj.

Slavonija je dio Hrvatske koji je u minulom desetljeću izgubio najviše stanovnika. Porazni trend bit će teško preokrenuti. Iskustvo mlade obitelji Petrić iz općine Sibinj pokraj Slavonskoga Broda ipak vraća nadu. Buduća mama Valentina sja od sreće. Beba samo što nije stigla, navodi HRT.

 – Svaki dan nas može iznenaditi, čekamo, rekla je Valentina Petrić, Gornji Andrijevci.

Slatko iščekivanje još je slađe u novoj kući u Gornjim Andrijevcima. Uselili su se prije nekoliko mjeseci.

– Izabrali smo super općinu. Suprug ima već posao. I ja se nadam isto. Trenutno studiram Učiteljski fakultet, dodala je Valentina.

Onda će polako slagati prioritete.

– Općina kao općina. Razvijeno je dosta. Ima škola. Vrtić dvorana, sve je na dohvat ruke, poručio je Ante Petrić, Gornji Andrijevci.

Iz Njemačke se u rodnu Slavoniju Ante vratio zbog ljubavi. Upravni je referent, ali sada kod tasta u obiteljskoj tvrtki vari i polira limove.

– Pa dobro je i zanimljivo. Iz dana u dan učimo i polako idemo ka budućnosti, ka boljem, kazao je Ante.

Skromnom potporom mlade obitelji pomaže i općina. Na natječaj ih se javi dvadesetak godišnje.

– Nudimo petnaest tisuća kuna ako netko kupi zemljište ili kuću na području općine i imamo i drugu mjeru gdje plaćamo pedeset posto od priključka na neku od komunalnih infrastruktura, poručio je načelnik općine Sibinj Josip Pavić.

Bolje se prodaju očuvane kuće, a cijena rijetko prelazi šezdeset tisuća eura. Ali demografski je oporavak još daleko.

– Puno je svijeta otišlo. Ima puno praznih kuća, ima puno staračkih domaćinstava, mladi su otišli, rekla je Ankica Perić, Sibinj.

– Tisuću osamdeset devet je manje ljudi od zadnjeg popisa s činjenicom da je općina Sibinj i najveća u Brodsko-posavskoj županiji, kazao je Josip Pavić.

I samo desetak kilometara udaljena od Slavonskog Broda. Da bi poput Valentine i Ante izabrali Slavoniju, mladima treba posao, dom i pristojna plaća. Ako predugo čekaju – odlaze.

Dnevnik.ba

05. veljača 2023 12:57